Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα επαναλάβουν σήμερα σε δήλωσή τους ότι είναι έτοιμοι «όταν έρθει η κατάλληλη ώρα» να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος, την ώρα που διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων βρίσκονται σε αδιέξοδο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στο κείμενο, για το οποίο γίνονται έντονες διαπραγματεύσεις από την προηγούμενη εβδομάδα από τους εκπροσώπους της ΕΕ, «εκφράζεται λύπη» για την άρνηση του Ισραήλ να επεκτείνει το πάγωμα της εποικιστικής του δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη, που παραμένει «παράνομη σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους.

Υπογραμμίζεται άλλωστε ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει σε «μία ολοκληρωμένη λύση μέσω διαπραγμάτευσης» μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων σε διάστημα «12 μηνών που θα ορίσει το Κουαρτέτο» για τη Μέση Ανατολή, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2011.

Η ευρωπαϊκή δήλωση, που αναμένεται να επικυρωθεί το απόγευμα κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών, υποστηρίζει επίσης μία πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία η Παλαιστινιακή Αρχή, αν συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε, θα είναι σε θέση να δημιουργήσει «στο κοντινό μέλλον» ένα παλαιστινιακό κράτος.

Για το θέμα αυτό η ΕΕ «επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμη, όταν θα έρθει η κατάλληλη ώρα, να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος», υπενθυμίζοντας την ευρωπαϊκή διακήρυξη σε αυτό το πνεύμα του 1999.

Η ΕΕ επισημαίνει άλλωστε ότι δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε αλλαγή στα σύνορα του 1967, από αυτές που θα διαπραγματευτούν οι δύο πλευρές. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανταλλαγή εδαφών», προσθέτει το κείμενο.

Ο βασικός παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ είχε ζητήσει νωρίτερα σήμερα από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, να αναγνωρίσει η ΕΕ το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.