Πριν από έξι χρόνια, στα 19 της, η Claire Spurgin διαγνώστηκε με ψωρίαση. Σήμερα το σώμα της 25χρονης κοπέλας έχει γεμίσει με κόκκινες φολιδωτές κηλίδες. Πέρασε καιρός με κυρίαρχο το αίσθημα του φόβου, που καταβρόχθιζε κάθε στιγμή της ζωής της. Ντρεπόταν να εμφανιστεί με μαγιό ή ρούχα που δεν κάλυπταν τα σημάδια της, έτρεμε τα επιδοκιμαστικά σχόλια που θα έκαναν όσοι την έβλεπαν.
Τώρα όμως είναι αλλιώς. Η νεαρή Βρετανίδα άνοιξε ένα λογαριασμό στο Instagram και αποφάσισε να δείξει σε όλο τον κόσμο πώς είναι να ζεις με την ψωρίαση. Οι ασθενείς δεν πρέπει να βιώνουν την ψωρίαση βυθισμένοι στην σιωπή. Το ποστάρισμα των αφιλτράριστων φωτογραφιών της Claire έχει ένα και μόνο σκοπό: να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γύρω από την ασθένεια, να δείξει τις δυσκολίες που προκαλεί στη ζωή του πάσχοντος, αλλά παράλληλα ότι με την κατάλληλη αγωγή η ζωή συνεχίζεται.
«Αυτή είναι μια ακριβής εικόνα για το πώς είναι να ζεις με ψωρίαση» έγραψε η Sprurgin κάτω από μία φωτογραφία της πλάτης της, που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα. «Έχω ξύσει κατά λάθος την πλάτη μου και έχω τσιρότο στον καρπό μου από εκεί που δεν σταματούσε να αιμορραγεί. Αυτή η φωτογραφία είναι από την περασμένη εβδομάδα, όταν πειραματιζόμουν με το αν η διακοπή της ενυδάτωσης θα βοηθούσε το δέρμα μου και μπορώ να το επιβεβαιώσω… είναι απαραίτητο να ενυδατώνεις το σώμα σου καθημερινά» έγραψε.
Η ανάρτησή της κέρδισε πάνω από 3.000 likes με πολλούς σχολιαστές να την επικροτούν για τη γενναιότητά της. «Είσαι πανέμορφη, σε ευχαριστώ που δίνεις δύναμη στους ανθρώπους» ήταν ένα χαρακτηριστικό σχόλιο. «Ελπίζω να μην ξεχνάς να υπενθυμίζεις κάθε μέρα στον εαυτό σου πόσο μεγάλη έμπνευση είσαι και πόσο όμορφη» έγραψε άλλος.
Σύμφωνα με όσα είπε η 25χρονη στην Daily Star η ψωρίαση, που είναι αυτοάνοση ασθένεια, εμφανίστηκε το 2016 μετά από ένα έγκαυμα που έπαθε. «Είχα έγκαυμα στους ώμους μου και αυτό ήταν το έναυσμα για την ψωρίαση μου. Το έγκαυμα δεν έφυγε ποτέ, οι ώμοι μου έγιναν ακόμα πιο ξηροί και μετά έκαναν την εμφάνισή τους οι κηλίδες. Μετά άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο το σώμα μου. Μπορεί να έχετε το γονίδιο της ψωρίασης, αλλά μπορεί να μην πυροδοτηθεί ποτέ» είπε.
Στην αρχή, όπως τόνισε, είχε αυτοπεποίθηση, μετά η κατάσταση δυσκόλεψε. «Μου πήρε χρόνια για να αποδεχτώ το δέρμα μου και να μην νιώθω τρόμο να φορέσω μπικίνι στην παραλία» επισημαίνει. To Instagram όμως ήταν αυτό που έκανε ευκολότερη την ψυχολογική «μετάβαση», την έκανε να μην θέλει να κρύβεται πια. «Δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση. Η καλύτερη θεραπεία είναι η αποδοχή» τονίζει.
Η ψωρίαση σε αριθμούς
- Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, η ψωρίαση είναι μια κοινή δερματική πάθηση που επηρεάζει περίπου 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη χώρα – αν και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι πιο ήπιες από αυτές της Spurgin.
- Η ψωρίαση εμφανίζεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά παρατηρείται κυρίως σε ενήλικες, με το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ηλικιών 45 και 64 ετών.
- Περίπου το 25-30% των ατόμων με ψωρίαση εμφανίζουν φλεγμονή των αρθρώσεων που προκαλεί συμπτώματα αρθρίτιδας. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ψωριασική αρθρίτιδα.
- Περίπου το 80% των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση έχουν ήπια έως μέτρια νόσο, ενώ το 20% έχουν μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση που επηρεάζει περισσότερο από το 5% της επιφάνειας του σώματος.
- Η πιο κοινή μορφή ψωρίασης, που επηρεάζει περίπου το 80-90% των ασθενών με ψωρίαση, είναι η ψωρίαση κατά πλάκας. Χαρακτηρίζεται από κόκκινες κηλίδες, που έχουν επιφάνεια και μοιάζουν με λέπι.
- Το 2013 το συνολικό άμεσο κόστος της θεραπείας που σχετίζεται με την ψωρίαση εκτιμήθηκε ότι κυμαινόταν μεταξύ 51,7 και 63,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.