Μια γυναίκα στο Σουδάν καταδικάστηκε σε θάνατο με λιθοβολισμό για μοιχεία και η εν λόγω υπόθεση είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση στη χώρα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Η Maryam Alsyed Tiyrab, 20 ετών, συνελήφθη από την αστυνομία στην πολιτεία του Λευκού Νείλου του Σουδάν τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian η Tiyrab λέει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Οι περισσότερες ποινές λιθοβολισμού, οι οποίες είναι κατά κύριο λόγο κατά των γυναικών, ανατρέπονται στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι ακτιβιστές ανησυχούν ότι η ποινή είναι ένα σημάδι ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα τον Οκτώβριο ενθάρρυνε τους νομοθέτες να ανατρέψουν τις μικρές κατακτήσεις που είχαν επιτευχθεί για τα δικαιώματα των γυναικών υπό τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.

Το Αφρικανικό Κέντρο Μελετών Δικαιοσύνης και Ειρήνης (ACJPS), που εδρεύει στην Ουγκάντα, είπε ότι η απόφαση παραβιάζει το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο και ζήτησε την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση της Tiyrab».

Το κέντρο κατήγγειλε ότι η γυναίκα δεν είχε δίκαιη δίκη και πως δεν ενημερώθηκε ότι τα όσα είπε κατά την ανάκρισή της θα χρησιμοποιούνταν εναντίον της.

Η Tiyrab δεν έλαβε επίσης νομική εκπροσώπηση πρόσθεσε.

Το 2020, η μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν, η οποία ακολούθησε την εκδίωξη του Omar al-Bashir, ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις σε ορισμένους από τους σκληροπυρηνικούς ποινικούς νόμους και τις πολιτικές της Σαρία. Οι μεταρρυθμίσεις δεν περιελάμβαναν τον λιθοβολισμό, αλλά τον Αύγουστο η χώρα επικύρωσε τη σύμβαση του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων.

Το ACJPS επεσήμανε ότι ο λιθοβολισμός αποτελεί μια μορφή βασανιστηρίων, εγκεκριμένων από το κράτος, και παραβιάζει τις υποχρεώσεις της χώρας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Jehanne Henry, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημείωσε πως η ποινή «δείχνει πως οι σκληροί νόμοι και ποινές της Σαρία, εξακολουθούν να εφαρμόζονται στο Σουδάν».

«Η θανατική ποινή δια λιθοβολισμού αποτελεί υπενθύμιση πως η μεταρρύθμιση του ποινικού δικαίου από τη μεταβατική κυβέρνηση δεν ολοκληρώθηκε και τόσο σκληρές, αρχαϊκές τιμωρίες εξακολουθούν να ισχύουν επισήμως» είπε.