Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι η αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις διεθνείς δυνάμεις εξαρτάται από την Ουάσινγκτον εν μέσω των προσδοκιών για επανέναρξη των συνομιλιών για την διάσωση της συμφωνίας σύντομα έπειτα από την επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στην Ισλαμική Δημοκρατία.
«Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Ουάσινγκτον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ στη διάρκεια εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Όπως δήλωσε ο Μπορέλ το Σάββατο, το Ιράν και η ΕΕ συμφώνησαν να ξαναρχίσουν «τις ερχόμενες μέρες» οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα.
«Τις ερχόμενες μέρες σημαίνει τις ερχόμενες μέρες. Εννοώ γρήγορα, αμέσως. Άρα θα άρουμε αυτό το αδιέξοδο και θα σταματήσουμε αυτήν την κλιμάκωση», δήλωσε ο Μπορέλ, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.
Μετά τη συνάντηση των διπλωματών, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι το Ιράν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, εμμένοντας παράλληλα στα βασικά του αιτήματα.
«Οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν», υπογράμμισε ο Ραϊσί.
Το Ιράν ζητεί εδώ και καιρό από την Ουάσινγκτον να άρει κάποιες κυρώσεις με στόχο να δείξει ότι δεσμεύεται για την επίτευξη συμβιβασμού στις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Μπορέλ μετέβη στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια αναβίωσης των συνομιλιών για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στην Τεχεράνη και τους άλλους υπογράφοντες –Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και ΗΠΑ–, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα από τον Μάρτιο.
Το Ιράν και οι ΗΠΑ μετέχουν εμμέσως μέσω μεσολαβητών στις συνομιλίες στη Βιέννη.
Ένα μεγάλο εμπόδιο στις συνομιλίες φέρεται ότι είναι το καθεστώς του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν, το οποίο οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει εδώ και χρόνια τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) προειδοποίησε πρόσφατα ότι το Ιράν απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από την παραγωγή των απαραίτητων υλικών για μια πυρηνική βόμβα.
Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένως τονίσει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την πυρηνική τεχνολογία μόνον για ειρηνικούς σκοπούς.
Η συμφωνία θα περιόριζε σημαντικά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην ιρανική οικονομία. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε μονομερώς το 2018 από την συμφωνία αυτή και επέβαλε νέες κυρώσεις στο Ιράν.
Το Κατάρ θα φιλοξενήσει τις έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις ΗΠΑ
Το Κατάρ θα φιλοξενήσει τις έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και στις ΗΠΑ για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 της Τεχεράνης με τις διεθνείς δυνάμεις, όπως δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος Τύπου της ιρανικής αντιπροσωπείας για τα πυρηνικά.
«Το Ιράν επέλεξε το Κατάρ (να τις φιλοξενήσει) γιατί είναι φιλική μας χώρα», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μαραντί στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Επίσης, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επισκέφθηκε την Ισλαμική Δημοκρατία το Σάββατο και δήλωσε ότι το Ιράν και η ΕΕ συμφώνησαν να ξαναρχίσουν “τις ερχόμενες μέρες” οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ.
Ο Μπορέλ μετέβη στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια αναβίωσης των συνομιλιών για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στην Τεχεράνη και τους άλλους υπογράφοντες –Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και ΗΠΑ–, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα από τον Μάρτιο.
Η Τεχεράνη λέει ότι η Σαουδική Αραβία θέλει να επαναλάβει τις διπλωματικές συνομιλίες μαζί της
Η Σαουδική Αραβία θέλει να επαναλάβει τις διπλωματικές συνομιλίες με την Τεχεράνη, όπως είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Σαΐντ Χατιμπζαντέχ μια ημέρα μετά την έκκληση του ιρακινού πρωθυπουργού για επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στους δύο αντιπάλους στην ιρανική πρωτεύουσα.
Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, οι κυρίαρχες σιιτικές και σουνιτικές μουσουλμανικές δυνάμεις αντίστοιχα στη Μέση Ανατολή, ήρθαν σε ρήξη το 2016 με τις δύο πλευρές να υποστηρίζουν συμμάχους τους που διενεργούν πολέμους δια αντιπροσώπων στην περιοχή– από την Υεμένη στη Συρία και σε άλλες χώρες.
Ο πέμπτος γύρος συνομιλιών μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο.