Ικανοποιητική χαρακτηρίζουν τα συνδικάτα στην Τσεχία τη σημερινή απεργία στο δημόσιο τομέα, ενάντια στα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας.

Περισσότεροι από 123.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της κινητοποίησης. Οι περισσότεροι ήταν γιατροί και δάσκαλοι, οι οποίοι κατήγγειλαν τα κυβερνητικά σχέδια να μειωθεί κατά 10% το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο τομέα.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην Πράγα συμμετείχαν 600 άτομα, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Τσεχίας, όπως η Οστράβα, η Μλάντα Μπόλεσλαβ και το Παρντούμπιτσε.

Στο δημόσιο τομέα της χώρας εργάζονται περίπου 650.000 άνθρωποι (ο πληθυσμός της Τσεχίας είναι περίπου 10,5 εκατομμύρια).

Το σχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2011, που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 4,6% του ΑΕΠ.

Φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αναμένεται να φτάσει το 5,3% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει να το μειώσει στο 2,9% το 2013.