Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και ξεκαθάρισε ότι μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο κρατών, κάτι που θα γίνει «αργά ή γρήγορα».

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ, ο Πούτιν είπε: «αργά ή γρήγορα, η κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα», εφόσον όμως έχει ολοκληρωθεί η ρωσική εισβολή.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα δεν αντιτίθεται σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον, είναι δική τους απόφαση να ενταχθούν ή όχι σε οικονομικές ενώσεις (…) Είναι δική τους υπόθεση, είναι θέμα του ουκρανικού λαού», είπε.

Παρόλα αυτά, ο Πούτιν είπε ότι «η Ουκρανία θα μετατραπεί σε μισο-αποικία» των δυτικών χωρών εάν ενταχθεί στην ΕΕ. «Αυτή είναι η δική μου άποψη», πρόσθεσε.

Λαβρόφ: «Δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο BBC και δήλωσε πως «δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία… Κηρύξαμε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση γιατί δεν είχαμε κανέναν άλλο τρόπο να εξηγήσουμε στη Δύση ότι η ώθηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν εγκληματική ενέργεια».

Επίσης, ο Λαβρόφ επανέλαβε την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου ότι υπήρχαν Ναζί στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός «αποναζιστοποιεί» τη χώρα.

«Αυτό είναι ο πόλεμος εναντίον των Ναζί;» ρώτησε ο δημοσιογράφος του BBC τον Λαβρόφ, με εκείνον να απαντά: «Είναι πολύ κρίμα… αλλά διεθνείς διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και άλλων εκπροσώπων του ΟΗΕ, δέχονται πιέσεις από τη Δύση. Και πολύ συχνά χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των ψευδών ειδήσεων που διαδίδονται από τη Δύση…