Ο Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ και ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία βρίσκεται σε επαφή με την Άγκυρα για να βρεθεί «ενιαίος τρόπος» αντιμετώπισης, την στιγμή που Ελσίνκι και Στοκχόλμη τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τον διάλογο με την Τουρκία σχετικά με τις προσπάθειές τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται, ότι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία από τα σημερινά 30 κράτη μέλη της Συμμαχίας, όμως η Τουρκία διαφωνεί, γιατί υποστηρίζει πως Σουηδία και Φινλανδία παρέχουν καταφύγιο σε μέλη του ΡΚΚ, το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

«Η Δύση να προετοιμαστεί για πόλεμο φθοράς στην Ουκρανία»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά την συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο, αναφέρθηκε και μεταξύ άλλων στο πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για έναν μακροχρόνιο «πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία, αναφέροντας πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα. Γιατί αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο πόλεμος αυτός έχει γίνει πλέον ένας πόλεμος φθοράς».