Το «πράσινο φως» ώστε να αλλάξει όνομα η Τουρκία έδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη και έτσι η χώρα του Ερντογάν δεν θα ονομάζεται πια «Turkey» στις ξένες γλώσσες αλλά «Türkiye».
Την αλλαγή του ονόματος της Τουρκίας επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Stefan Dijarik.
Η μετονομασία της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε μετά από σχετική επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Η επιστολή παρελήφθη από τον ΟΗΕ αργά την Τετάρτη (1/6) και η αλλαγή του ονόματος τέθηκε σε ισχύ από εκείνη τη στιγμή.
Η ονομασία «Türkiye» θα χρησιμοποιείται πλέον σε όλα τα διεθνή φόρουμ και στα επίσημα έγγραφα.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος σε φωτογραφίες που δημοσίευσε υπογράφει τη σχετική επιστολή επισημαίνει πως η εν λόγω κίνηση «θα αυξηθεί την αξία του brand της χώρας».
«Με την επιστολή που έστειλα σήμερα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, καταχωρούμε το όνομα της χώρας μας σε ξένες γλώσσες στον ΟΗΕ ως ”Türkiye”» συμπλήρωσε.
Το παρασκήνιο της αλλαγής ονόματος της Τουρκίας
Οι διαδικασίες για τη μετονομασία της Τουρκίας ξεκίνησαν έπειτα από ένα διάταγμα που εξέδωσε τον Δεκέμβριο του 2021 ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τότε ο πρόεδρος της Τουρκίας επεσήμανε πως στόχος του ήταν να αλλάξει σε «Türkiye» η ονομασία της χώρας του στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, μεταξύ άλλων γλωσσών αλλά και στις ετικέτες των προϊόντων εξαγωγής.
Ο όρος Türkiye «αντιπροσωπεύει και εκφράζει την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού έθνους με τον καλύτερο τρόπο», αναφερόταν στο διάταγμα του Ερντογάν, σύμφωνα με το Anadolu.
Η κρατική ραδιοτηλεόραση TRT τον Δεκέμβριο είχε επικαλεστεί «μη κολακευτικές» συνεκδοχές της λέξης Turkey στα αγγλικά, λέγοντας πως αναφέρεται είτε για να περιγράψει «ένα μεγάλο πτηνό ιθαγενές της Βόρειας Αμερικής» είτε «κάτι που αποτυγχάνει άσχημα».