Ο κόσμος της εργασίας τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολος με τους μισθούς να μειώνονται και τις απαιτήσεις να μεγαλώνουν, με έρευνες να δείχνουν ότι η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να αφορά όλους τους εργαζόμενους, αλλά φαίνεται να «χτυπάει» κυρίως τους Μillennials (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1980-2000) και ιδιαίτερα την Gen Z (όσοι γεννήθηκαν μέσα του 1990 μέχρι το 2010).
Σύμφωνα με δημοσίευμα του bbc.com, η αύξηση του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, η ξέφρενη άνοδος των τιμών σε όλα τα επίπεδα σε συνδυασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας, στρεσάρουν περισσότερο τους νέους σε αντίθεση με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς δημιουργείται η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει μέλλον.
Χαρακτηριστικά, έρευνα του ιστότοπου θέσεων εργασίας Indeed υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι millennials και Gen Z σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης, με 59% και 58% αντίστοιχα. Ακόμα, έρευνα του 2021 που έγινε στη Βρετανία, έδειξε ότι το 80% των ερωτηθέντων που ανήκαν στην Gen Z, ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο κουρασμένοι από την πανδημία, σε σύγκριση με το 73% που καταγράφηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Επίσης, έρευνα που έγινε το 2022 από την πλατφόρμα διαχείρισης εργασιών Asana με έδρα τις ΗΠΑ, έδειξε ότι η πλειοψηφία των παραπόνων για αισθήματα εξουθένωσης προέρχονταν από την Gen Z σε αντίθεση με άλλες ηλικιακές ομάδες.
Το κόστος ζωής αυξάνεται πιο γρήγορα από τους μισθούς
Στο BBC μίλησε η Kim Hollingdale, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Pepperdine της Καλιφόρνια, και αδειούχος ψυχοθεραπεύτρια που ειδικεύεται στην αποκατάσταση της επαγγελματικής εξουθένωσης.
Σύμφωνα με την ίδια, οι πανδημικοί στρεσογόνοι παράγοντες έχουν προκαλέσει υψηλότερα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης σε όλες τις γενιές. Όμως, τονίζει για την Gen Z ότι έχει «τη χειρότερη συλλογή στρεσογόνων παραγόντων» μεταξύ των εργαζομένων αυτή τη στιγμή. Από την έλλειψη δύναμης στην εργασία μέχρι την οικονομική αστάθεια και την αδυναμία χαλάρωσης. Και παρόλο που μπορεί να καταφέρνουν και να φέρνουν εις πέρας μεγάλους όγκους εργασίας, η Gen Z έχει το λιγότερο «κεφάλαιο στο χώρο εργασίας», που σημαίνει λιγότερη δύναμη να θέτει όρια και να λέει όχι.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Gen Z είναι αγχωμένη για τα χρήματα. «Το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται πιο γρήγορα από τους μισθούς μας», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ως παράδειγμα, μια ανάλυση δεδομένων απογραφής των ΗΠΑ, που δείχνει ότι οι μέσες τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 121% από το 1960 έως το 2017, ενώ το διάμεσο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε μόνο κατά 29%.
Έτσι, τονίζει ότι για να πληρώσει ένας νέος τους λογαριασμούς ή για να μπορέσει να μαζέψει αρκετά χρήματα, ώστε να αγοράσει ένα σπίτι, θα πρέπει να εργαστεί περισσότερο, αυξάνοντας τις πιθανότητες επαγγελματικής εξουθένωσης.
Η παγίδα των social media και του κορονοϊού
Η Kim Hollingdale τόνισε στο βρετανικό δημοσίευμα, ότι τα στοιχεία εξουθένωσης της Gen Z αυξήθηκαν αρκετά από τον κορονοϊό και μετά. Σύμφωνα με την ίδια, πολλοί νέοι βγήκαν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας την περίοδο που άλλαξαν οι παραδοσιακοί κώδικες, με αποτέλεσμα να πρέπει να προσαρμοστούν ξανά από την στιγμή που σταμάτησαν οι αυστηροί περιορισμοί.
Τηλεργασία, λιγότερα άτομα στον εργασιακό χώρο και ευελιξία στο ωράριο, είναι ορισμένοι παράγοντες που έχουν αποσυντονίσει την Gen Z, σύμφωνα με την Hollingdale.
Επίσης, ανέφερε ότι οι νέοι πλέον περνούν πολύ χρόνο στα social media, κάτι που αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του εργοδότη. Όπως σημείωσε, ένας εργοδότης μπορεί ανα πάσα στιγμή να δει πότε είναι online ένας εργαζόμενος και αντίστοιχα να «κρίνει» εάν είναι διαθέσιμος για να δουλέψει περισσότερο.
Παρόλα αυτά, το BBC σημειώνει ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι όλα τα στοιχεία αρνητικά για την Gen Z. Αντιθέτως, υπάρχουν και θετικές εξελίξεις, καθώς φαίνεται ότι πλέον οι νέοι μιλούν για τα προβλήματα και τα παράπονα που έχουν στην εργασία. Χαρακτηριστικά, έκθεση της πλατφόρμας διαχείρισης εργασιών Asana, έδειξε ότι σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές, η Gen Z αισθάνεται πιο άνετα να συζητά για την επαγγελματική εξουθένωση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην εργασία.