Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να οργανώσει «ψευτοδημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, που έχει καταλάβει ο στρατός της, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στο νυχτερινό διάγγελμά του ο κ. Ζελένσκι απαίτησε οι κάτοικοι των κατεχόμενων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή. Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Οπότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και στην πληροφόρηση που λαμβάνεται. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους. «Δεν θα υπάρξει λαϊκή δημοκρατία της Χερσώνας. Αν κάποιος θελήσει νέα προσάρτηση, νέες ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία», διεμήνυσε ο κ. Ζελένσκι, ο οποίος συμπλήρωσε λέγοντας: «Η χώρα σας θα γίνει πιο φτωχή κι από ότι ήταν μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1917».

Η Ουκρανία ήδη κατηγόρησε στις αρχές Μαρτίου πως επιδιώκει να σκηνοθετήσει στη Χερσώνα «δημοψήφισμα» κατ’ εικόνα εκείνου του 2014, όταν προχώρησε στην προσάρτηση της χερσονήσου τις Κριμαίας. Η προσάρτηση χαρακτηρίζεται παράνομη από το Κίεβο και τις δυτικές χώρες.

Στην ανατολική Ουκρανία, οι δύο περιφέρειες των φιλορώσων αυτονομιστών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ έχουν ήδη ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους ως «λαϊκές δημοκρατίες», έπειτα από δημοψηφίσματα που επίσης χαρακτηρίζουν άκυρα, ως μη γενόμενα, το Κίεβο και η διεθνής κοινότητα.

Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. Λίγο πιο βορειοανατολικά, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει επίσης γιγάντιο τομέα γύρω από την πόλη Ζαπορίζια, η ίδια η πόλη πάντως εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς. Στο μεταξύ, σε καθημερινή βάση υπάρχουν αναφορές είτε από τις ουκρανικές αρχές, είτε από ουκρανικά ΜΜΕ για την αλλαγή των διοικησέων σε περιοχές που έχουν περιέλθει στην κατοχή των ρωσικών δυνάμεων και την εδραίωση τοπικών αυτοδιοικήσεων φιλικές προς τη Ρωσία. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν στη Μελιτόπολη, αλλά και στη Μαριούπολη.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/posts/3059436737640015