Στη Μαριούπολη, οι μάχες φέρεται να έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τη βιομηχανική ζώνη και πιο συγκεκριμένα το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal. Σύμφωνα με το BBC, αν αυτή η περιοχή πέσει τότε η πόλη θα βρίσκεται ουσιαστικά ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Με δεδομένο πως τα εφόδια του ουκρανικού στρατού ολοένα και λιγοστεύουν, οι Ρώσοι εκτιμούν πως δεν θα αντέξουν πολύ και μέσα στις επόμενες ημέρες το πολύ, θα κατέχουν τη Μαριούπολη. Έτσι, φέρεται οι στρατιωτικοί να έχουν δώσει εντολή στον πρόσφατα διορισμένο φιλορώσο δήμαρχο Κόσταντιν Ιβαστσένκο, να καθαρίσει κάποιους κεντρικούς δρόμους από τις σορούς και τα χαλάσματα προκειμένου να διεξαχθεί η παρέλαση της 9ης Μαΐου, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του BBC Τομ Μπέιτμαν.

Ο ίδιος, επικαλείται πως αυτό υποστηρίζει ο Πέτρο Αντριουστσένκο, συνεργάτης του Ουκρανού δημάρχου της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Τα καλά νέα είναι πως στην πόλη δεν υπάρχουν οχήματα ή άνθρωποι που να μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά», δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος.

Στην ανατολική Ουκρανία, η πλήρης κατάκτηση της οποίας είναι πλέον στόχος προτεραιότητας για τη Μόσχα, το Κίεβο ανακοίνωσε πως αναμένει πλέον άμεσα έφοδο ευρείας κλίμακας. «Κατά τις πληροφορίες μας, ο εχθρός έχει σχεδόν ολοκληρώσει την προετοιμασία του για την επίθεση» στο Ντονμπάς κι αυτή αναμένεται να αρχίσει «πολύ σύντομα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτούζιανικ. Οι άμαχοι συνεχίζουν την έξοδο από το Λουγκάνσκ και το Ντανιέτσκ, ιδίως με έξι τρένα που επρόκειτο να αναχωρήσουν χθες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να έχει επιτευχθεί οπωσδήποτε νίκη στο Ντονμπάς ως την 9η Μαΐου, την ημέρα της στρατιωτικής παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία για την επέτειο της νίκης των σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.