Το αποτύπωμά τους στον Ισημερινό έχουν αφήσει οι σφοδρές και καταστροφικές κατακρημνίσεις που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους έξι μήνες λόγω των βροχών. Μάλιστα, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαχείρισης κινδύνων, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 57 νεκροί και 110 τραυματίες.
Η περίοδος των βροχών εισήλθε στον έβδομο μήνα της τον Απρίλιο και αναμένεται τα φαινόμενα να ενταθούν.
Οι εξαιρετικά ισχυρές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν 54.550 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, καθώς και 7.000 σπίτια, σχολεία και κέντρα υγείας. Συνολικά, σχεδόν 31.000 άνθρωποι επλήγησαν από πλημμύρες, κατολισθήσεις και άλλες καταστροφές.
Επλήγησαν και οι 24 επαρχίες της χώρας, με τη μοναδική αλώβητη περιοχή του Ισημερινού να είναι το αρχιπέλαγος των Γκαλάπαγκος, 1.000 χιλιόμετρα από τις ακτές, διευκρίνισε η υπηρεσία.
Η επαρχία Πιτσίντσα, στις Άνδεις, με 30 νεκρούς και 87 τραυματίες, είναι αυτή που υπέστη το βαρύτερο πλήγμα.
Πλημμύρα και κατολίσθηση την 31η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα Κίτο –υπάγεται διοικητικά στην Πιτσίντσα–, που προκλήθηκε από χείμαρρους που η χώρα είχε να δει δύο δεκαετίες, στοίχισαν τη ζωή σε 28 ανθρώπους και είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 52.
Λόγω της γεωγραφικής του θέσης, ο Ισημερινός δεν γνωρίζει παρά δύο εποχές: τον χειμώνα και το καλοκαίρι.
Επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή μεγεθύνει τον κίνδυνο καταστροφών εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων σε όλο τον κόσμο, καθώς η θερμότερη ατμόσφαιρα κατακρατά περισσότερο νερό.