Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, εκτίμησε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εγκαταλείψει την ιδέα κατάκτησης του Κιέβου, με τους Ουκρανούς να αντιστέκονται σθεναρά στις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Όστιν μιλώντας σε επιτροπή του αμερικάνικου Κογκρέσου, τόνισε: «Ο Πούτιν πίστευε πως θα μπορούσε να κατακτήσει πολύ γρήγορα την Ουκρανία και να καταλάβει πολύ γρήγορα το Κίεβο. Έκανε λάθος». Συνέχισε λέγοντας: «Θεωρώ πως ο Πούτιν έχει παραιτηθεί από τις προσπάθειες να κατακτήσει την ουκρανική πρωτεύουσα και τώρα έχει στρέψει το βλέμμα του στο Νότο και στην Ανατολή της χώρας».
Επιπλέον, δημοσίευσε και μια λίστα με όλο το στρατιωτικό εξοπλισμό που έχουν στείλει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. Συνολικά, ανέφερε πως η αξία του ξεπερνά στα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Τόνισε, δε, πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία και πως τα αιτήματά της βρίσκονται σε προτεραιότητα.
Νωρίτερα, σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε νέες και πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και περισσότερα όπλα.
«Χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις. Χρειάζονται σκληρότερες κυρώσεις», επέμεινε. Ταυτόχρονα, απαίτησε περισσότερα όπλα «με τα οποία θα μπορέσουμε να νικήσουμε στο πεδίο της μάχης», διατεινόμενος πως αυτά θα είναι οι σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Διαβεβαίωσε ότι ο ουκρανικός στρατός κάνει το παν για να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς.
Στο κάλεσμα του Ζελένσκι φέρεται να ανταποκρίνονται τόσο ο Καναδάς όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Καναδοί, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών, Κρίστια Φρίλαντ, θα δώσουν στρατιωτική βοήθεια συνολικής αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Ως τώρα, έχουν αποστείλει υλικό αξίας 90 εκατομμυρίων δολαρίων. Όσο για τους Βρετανούς, συζητούν πως μπορούν να ενισχύσουν στρατιωτικά την Ουκρανία με οπλικά συστήματα ακόμη και άρματα.