Στο βραδινό του διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στάθηκε στο θάρρος που έχουν δείξει οι πολίτες της χώρας στις 43 μέρες που αντιστέκονται στους Ρώσους εισβολείς.
«Αυτός ο πόλεμος έχει αποκαλύψει πολλές αλήθειες για τη χώρα μας, τη Ρωσία και γενικά όλο τον κόσμο. Αυτός ο πόλεμος έχει δείξει πως ορισμένοι δεν ήθελαν να πιστέψουν τί συνέβαινε στη χώρα μας και πίστευαν την ξένη προπαγάνδα και τους ρωσικούς… μύθους για την Ουκρανία, όχι στην πραγματικότητα», τόνισε ο Ζελένσκι και συνέχισε:
«Πάντα ήμασταν έτσι, θαρραλέοι. Οι πιο θαρραλέοι σε όλο τον κόσμο. Γιατί ποιος άλλος θα μπορούσε να κάνει αυτό που κάνουν οι Ουκρανοί; Ποιος άλλος θα είχε το θάρρος να μάχεται συνεχώς εναντίον της τυραννίας και να υπερασπίζεται την ελευθερία; Σε κάθε εκλογική διαδικασία, σε κάθε επανάσταση σε κάθε πόλεμο. Ποιος άλλος θα είχε το θάρρος να πολεμήσει τους Ρώσους σε γη, θάλασσα και ουρανό; Ποιος άλλος θα είχε το θάρρος να πάει άοπλος κόντρα σε ρωσικά άρματα μάχης; Ποιος άλλος θα είχε το θάρρος να πει στον κόσμο πως η υποκρισία είναι ένα κακό όπλο; Κι όχι μόνο να πει, αλλά και να πείσει και να επαναφέρει την ειλικρίνεια σε όλο τον κόσμο; Ποιος άλλος θα είχε το θάρρος να πείσει τις μεγαλύτερες πολυεθνικές να ξεχάσουν τους αριθμούς και να σκεφτούν την ηθική;».
Έπειτα μίλησε και για τους πολιτικούς λέγοντας: «(ποιος άλλος) θα μπορούσε να μάθει στους πολιτικούς ηγέτες – όποιοι κι αν είναι – να είναι λίγο Ουκρανοί, λίγο πιο γενναίοι. Αυτό σημαίνει να είσαι Ουκρανός», είπε και συμπλήρωσε: «Αν ο καθένας ήταν λίγο παραπάνω σαν τους Ουκρανούς δεν θα υπήρχε κίνδυνος ούτε για το διεθνές δίκαιο ούτε για την ελευθερία των λαών. Θα διαδώσουμε το θάρρος μας και θα δείξουμε στον κόσμο πως να είναι γενναίος σαν εμάς τους Ουκρανούς».
Ο Ζελένσκι, στη συνέχεια, κάλεσε για νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία ώστε να σταματήσει τον πόλεμο, ενώ επανέλαβε πως η χώρα του έχει ανάγκη από νέα όπλα προκειμένου να σταματήσει τους Ρώσους εισβολείς, τους οποίους χαρακτήρισε εκ νέου τη «μεγαλύτερη απειλή που υπάρχει στον κόσμο».
Τί είπε για την Ελλάδα και την Κύπρο
Στο διπλωματικό σκέλος, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε και στις ομιλίες του στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
«Μίλησα στην Ελλάδα και στην Κύπρο και τους ευχαρίστησα για τη στήριξη που δείχνουν στην Ουκρανία και για τις προσπάθειες που κάνουν να πιέσουν τη Ρωσία ώστε να υπάρξει και πάλι ειρήνη. Τους ζήτησα να κάνουν περισσότερα για να σταματήσει ο πόλεμος. Ζήτησα από την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να σωθεί η Μαριούπολη. Ζήτησα από την Κύπρο να λάβει ξεχωριστά μέτρα κατά της Ρωσίας, όπως την κατάργηση των “χρυσών διαβατηρίων” και να μπλοκάρουν τα γιοτ και άλλα πλοία που πλέουν στα νερά της».
Η κατάσταση στην Μποροντιάνκα «είναι πιο φρικτή από την Μπούκα»
Όσο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολεμικές επιχειρήσεις, ο Ζελένσκι τόνισε πως η κατάσταση στην Μποροντιάνκα, κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου, τον έλεγχο της οποίας ανέκτησαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις από τους Ρώσους εισβολείς, είναι «πολύ πιο φρικτή» από ό,τι στην ΜπούΚα, όπου σφαγιάστηκαν άμαχοι.
«Υπάρχουν περισσότερα θύματα. Κάθε έγκλημα θα εξιχνιαστεί και κάθε εκτελεστής θα βρεθεί», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Νωρίτερα, η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι 26 πτώματα ανακαλύφθηκαν από διασώστες στα ερείπια δύο βομβαρδισμένων πολυκατοικιών στην Μποροντιάνκα, μια κωμόπολη που είχε πληθυσμό περίπου 13.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο.
Υπογράμμισε ότι η Μποροντιάνκα είναι «η πιο κατεστραμμένη πόλη στην περιοχή του Κιέβου» και εξέφρασε φόβους για τον τελικό απολογισμό των θυμάτων εκεί.