«Οικογένειες χωρίζουν για πάντα… και δεν θα ξαναμιλήσουν ποτέ. Βλέπουμε ένα είδος αδελφοκτόνου μίσους» αναφέρει από το Κίεβο όπου βρίσκεται ο δημοσιογράφος Νικόλας Βαφειάδης. «Κτήρια φλέγονται. Βγάζουν πτώματα και διασωθέντες σε άσχημη κατάσταση. Ο κόσμος κλαίει δίπλα στα συντρίμμια» λέει ο πολεμικός ανταποκριτής του ΑΝΤ1 περιγράφοντας στο Newsbeast σκηνές που αντικρίζει όσο βρίσκεται στην Ουκρανία.
Ο Νικόλας Βαφειάδης μετέβη στην Ουκρανία τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής και ζει λεπτό προς λεπτό το δράμα των Ουκρανών, τον ξεριζωμό από τα σπίτια τους κρατώντας λιγοστά από τα υπάρχοντά τους στα χέρια και τους καθημερινούς βομβαρδισμούς.
Έχει πάει σε 17 πολέμους αλλά αυτή τη σύρραξη σύμφωνα με τον ίδιο τη διακρίνει ένα «μίσος βαθύτερο». «Οι Ουκρανοί δεν είναι όμως απελπισμένοι, είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν και να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Υπάρχει ένα ποτάμι οργής ενάντια στον εισβολέα» εξηγεί.
Εστιάζοντας στις εικόνες που βλέπει με τα μάτια του εδώ και περίπου έναν μήνα ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 κάνει λόγο για ολική καταστροφή. «Αυτό που σου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, εδώ στο Κίεβο, είναι τα πολλά σπασμένα τζάμια. Όταν γίνεται έκρηξη σε πολυκατοικίες 18 ορόφων, ολόκληρους δηλαδή ουρανοξύστες, βλέπεις κατεστραμμένη ολόκληρη την πρόσοψή τους.
Τα κτήρια φλέγονται, άνθρωποι παγιδεύονται στο εσωτερικό τους. Βγάζουν πτώματα από μέσα, διασωθέντες σε άσχημη κατάσταση. Γυναίκες και άνδρες κλαίνε δίπλα στα συντρίμμια γιατί έχουν χάσει κάποιον δικό τους» υπογραμμίζει.
«Αδέρφια χωρίζονται και δεν θα μιλήσουν ξανά γιατί έχουν διαφορετική άποψη για τον πόλεμο»
«Εδώ υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που μιλούν ρωσικά, έχουν ενδεχομένως και ρωσική καταγωγή οπότε αυτό δίνει στον συγκεκριμένο πόλεμο ένα στοιχείο εμφυλιότητας» μας λέει ο Νικόλας Βαφειάδης.
«Οικογένειες που αναγκάζονται να χωριστούν. Έχω υπόψιν μου μία συγκεκριμένη… Η μία αδερφή ήταν στην Ουκρανία και αναγκάστηκε να φύγει, να γίνει πρόσφυγας στο εξωτερικό ενώ η άλλη μένει στη Ρωσία. Οι δύο τους χώρισαν και δεν θα μιλήσουν πότε ξανά διότι έχουν διαφορετική άποψη για τον πόλεμο» συνεχίζει.
«Μπορεί να ψάξεις σε 10 σούπερ μάρκετ και να μην βρεις ούτε μία κονσέρβα»
Όσο περνούν τα 24ωρα και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται οι ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης αυξάνονται. Υπάρχουν πόλεις που ζουν στο όριο καθώς δεν δουλεύει τίποτα εκτός από τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Πάρα πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να μένουν επί εβδομάδες πια μέσα στα καταφύγια, έχει ήδη κλείσει έναν μήνα η σύρραξη αυτή και κάθε ημέρα που περνάει τα πράγματα γίνονται χειρότερα.
«Στο Κίεβο μπορεί να ψάξεις σε 10 σούπερ μάρκετ και να μην βρεις ούτε μία κονσέρβα. Κάποιοι προσπαθούν ως μέτρο αντίστασης να ανοίξουν κάποια μαγαζιά αλλά είναι ελάχιστα» επισημαίνει ο πολεμικός ανταποκριτής.
«Οι Ουκρανοί είναι πάρα πολύ θυμωμένοι με τους Ρώσους εισβολείς. Είναι κάτι που δεν το περίμεναν όπως μας λένε, θεωρούν πως η Ρωσία καταστρέφει ουσιαστικά την υποδομή της χώρας και δημιουργεί πολλά αθώα θύματα. Όσοι μπορούν φεύγουν είτε προς το εξωτερικό, είτε προς ασφαλέστερες περιοχές της Ουκρανίας» μας λέει ο Νικόλας Βαφειάδης.
«Ο ΟΗΕ υπολογίζει πως 10 εκατ. πρόσφυγες, δηλαδή το 1/4 του πληθυσμού έχει μετακινηθεί είτε εσωτερικά είτε στο εξωτερικό. Ο αριθμός κατά τη δική μου εκτίμηση είναι μεγαλύτερος.
Ο κόσμος ακούει τις σειρήνες και του δημιουργείται τρόμος και απέχθεια. Κάποιοι τρέχουν στα καταφύγια αμέσως. Άλλοι έχουν κουραστεί τόσο πολύ που δεν πάνε ούτε καν στο καταφύγιο» συμπληρώνει.
«Στον πόλεμο η αλήθεια δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί»
Συνεχώς ακούγονται εκρήξεις και πυροβολισμοί, επισημαίνει ο Νικόλας Βαφειάδης μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.
«Κάθε μέρα πάμε σε στόχους που είναι κυρίως πολιτικοί γιατί στους στρατιωτικούς φυσικά δεν επιτρέπεται η πρόσβαση όπως είναι εύλογο και γίνεται σε κάθε πόλεμο. Συνήθως τα πλήγματα προέρχονται είτε από αναχαίτιση ρωσικών βομβών, ρουκετών κτλ από το αντιαεροπορικό σύστημα της Ουκρανίας είτε και από λάθος χτυπήματα, από αστοχίες, αυτό που λέμε παράπλευρες απώλειες. Απ’ ό,τι ισχυρίζονται οι ρωσικές δυνάμεις η τρίτη εκδοχή είναι να υπάρχουν μέσα σε κατοικημένες περιοχές κάποια στοιχεία στρατιωτικά» σημειώνει.
«Οι Ρώσοι ισχυρίζονται για παράδειγμα πως στο εμπορικό κέντρο που πρόσφατα ισοπέδωσαν υπήρχαν κάποια πυροβόλα του ουκρανικού στρατού, κάτι το οποίο έχει διαψεύσει η πλευρά της Ουκρανίας. Στον πόλεμο ξέρετε η αλήθεια δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί και γι΄αυτό λέμε ότι ”το πρώτο θύμα του πολέμου είναι η αλήθεια”» προσθέτει.
Ο Νικόλας Βαφειάδης στο παρακάτω βίντεο περιγράφει έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο ξενοδοχείο όπου μένει το συνεργείο του ΑΝΤ1.
«Στους πολέμους υπάρχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά αλλά ο καθένας έχει κατά κάποιον τρόπο και τη μοναδικότητά του»
Αναλύοντας τα κοινά χαρακτηριστικά των πολέμων που έχει πάει ο Νικόλας Βαφειάδης αναφέρει πως είναι πολλά. «Ο καθένας όμως έχει κατά κάποιον τρόπο και τη μοναδικότητά του η οποία συναρτάται και από την ιστορία των λαών που εμπλέκονται αλλά και από την κουλτούρα τους» συμπληρώνει.
«Κοινά στοιχεία αποτελούν οι εικόνες της καταστροφής, τα ισοδοπεδομένα κτήρια γιατί πια έχουμε πολύ καταστροφικές βόμβες. Υπάρχουν όμως και τα μοναδικά, τα καινούργια στοιχεία. Ας πούμε στο στρατιωτικό πεδίο καινούργιο στοιχείο στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η από ρωσικής πλευράς χρήση των υπερηχητικών βομβών πρόσφατα ενώ είχαμε και αυτές τις λεγόμενες βόμβες κενού οι οποίες δίνουν απίστευτες εκρήξεις που μοιάζουν σαν πυρηνικές.
Άλλο χαρακτηριστικό αυτού του πολέμου που δεν το είχαμε σε καμία άλλη σύρραξη που θυμάμαι εγώ είναι ότι μέσα στους υπολογισμούς τους πολεμικούς μπαίνουν και τα πυρηνικά εργοστάσια» δηλώνει.
Σύμφωνα με τον πολεμικό ανταποκριτή του ΑΝΤ1: «Ο ανθρώπινος πόνος είναι ένα επίσης κοινό χαρακτηριστικό αλλά εδώ παρατηρούμε μια διαφορά… Επειδή είναι γειτονικοί και συγγενείς κατά κάποιον τρόπο λαοί, ως προς τη σλαβική τους καταγωγή αλλά και μέχρι ενός ορίου έχουν και κοινές θρησκευτικές παραδόσεις, το μίσος γίνεται βαθύτερο. Είναι δηλαδή ένα είδος αδελφοκτόνου μίσους, ενώ είναι ένας διεθνής πόλεμος έχει στοιχεία εμφυλίου».
«Στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου μας είχαν δώσει αυτοκόλλητα για να διαπιστώσουμε εάν γίνεται χημική επίθεση»
Κοινό γνώρισμα αποτελεί πια κατά τον Νικόλα Βαφειάδη ο φόβος για τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων. «Αυτό το ακούμε από τον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου. Θυμάμαι όμως και στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου για να διαπιστώσουμε εάν γίνεται χημική επίθεση μας είδαν δώσει οι Αμερικανικές δυνάμεις κάτι αυτοκόλλητα (που τα χρησιμοποιούν και οι ίδιες) τα οποία ήταν σε χακί χρώμα και εάν γινόταν χημική επίθεση θα γινόταν κίτρινα με μαύρες βούλες. Τα ελέγχαμε συνεχώς… δεν άλλαξαν χρώμα ποτέ ευτυχώς.
Είχαμε από τότε τις μάσκες κατά του χημικού πολέμου, ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που παίρναμε μαζί, αλλά εδώ δεν είδαμε να έχουν οι συνάδελφοι. Πάρα ταύτα ακούσαμε να το λέει ο πρόεδρος Μπάιντεν και νομίζω πρέπει να ακούμε το λόγια του. Όταν έλεγε ότι θα επιτεθεί η Ρωσία πολλοί δεν το πίστευαν και συνέβη» επισημαίνει ο Νικόλας Βαφειάδης.
«Είναι φυσικό να ανησυχώ για την ασφάλεια τη δική μου και του οπερατέρ μου, ο φόβος είναι καλός σύμβουλος στις εμπόλεμες περιοχές»
«Ανησυχώ και προσέχω σε καθέναν από τους 17 πολέμους που έχω καλύψει. Ο φόβος είναι καλός σύμβουλος στις εμπόλεμες περιοχές, αρκεί να μην φτάνει στα όρια του πανικού» μας τονίζει ο πολεμικός ανταποκριτής του ΑΝΤ1.
«Σε έναν πόλεμο που έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους έξι δημοσιογράφοι, ένας αγνοείται και ένας έχει χάσει το πόδι και το μάτι του, είναι φυσικό να ανησυχώ για την ασφάλεια τη δική μου και του οπερατέρ μου, Ιάκωβου Σταυρινίδη» συμπληρώνει.
«Καλείσαι όχι μόνο να διαχειρισθείς τους δικούς σου φόβους, αλλά και να καθησυχάσεις τους ανθρώπους σου»
Εστιάζοντας στην οικογένειά του ο δημοσιογράφος δηλώνει πως «είναι φυσικό να ανησυχεί ειδικά όταν γίνεται συζήτηση για χρήση χημικών, βιολογικών ή ακόμη και πυρηνικών όπλων, όσο κι αν αυτό ενέχει το στοιχείο της υπερβολής».
«Στον πόλεμο καλείσαι όχι μόνο να διαχειρισθείς τους δικούς σου φόβους, αλλά και να καθησυχάσεις τους ανθρώπους σου. Σκεφτείτε τι αγωνίες έχει περάσει η γυναίκα μου κυρίως αλλά και οι δύο γιοι μου σε τόσους πολέμους…
Η έξαψη της πρώτης φοράς συνοδεύεται και από άγνοια κινδύνου. Με τον καιρό έρχεται η πείρα και καλύπτει τα κενά ασφαλείας. Η έξαψη όμως με συνοδεύει σε κάθε πολεμική μου αποστολή» αναφέρει κλείνοντας ο Νικόλας Βαφειάδης.