Τα τρανς άτομα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην Ουκρανία, ιδιαίτερα οι διεμφυλικές γυναίκες από την στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος, ενώ μέλη της LGBTQ+ κοινότητας καταγγέλλουν τους ουκρανικούς νόμους.
Συγκεκριμένα, το 2017 καθιερώθηκε η νομική αναγνώριση των διεμφυλικών ατόμων στην Ουκρανία, όμως θα πρέπει να υποβληθούν αρχικά σε εκτενή ψυχιατρική παρακολούθηση. Έπειτα, αντιμετωπίζουν μια μακρά γραφειοκρατική διαδικασία προτού αντικατοπτριστεί το φύλο τους σε επίσημα έγγραφα. Για να εγκαταλείψουν λοιπόν την χώρα, πρέπει στα επίσημα έγγραφα που θα δείχνουν, να φαίνεται με την «βούλα» του νόμου και με κάθε λεπτομέρεια η μετάβαση φύλου.
Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμα και εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί μερικές τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, τα έγγραφα θεωρούνται άκυρα και απαγορεύεται η έξοδος από την χώρα, γιατί σύμφωνα με νόμο, όλοι οι άνδρες 18-60 ετών πρέπει να πολεμήσουν.
Μαρτυρίες και ρεπορτάζ από το εξωτερικό αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ιδιαίτερα από την στιγμή που επικρατεί έντονος ρατσισμός προς το πρόσωπο τους. Χαρακτηριστικά η Ουκρανία κατατάσσεται στην 39η θέση από 49 ευρωπαϊκές χώρες για τη συνολική της μεταχείριση των LGBTQ+ ατόμων. Ο γάμος ομοφυλοφίλων δεν επιτρέπεται στη χώρα, η Εκκλησία της χώρας θεωρεί την ομοφυλοφιλία αμαρτία και δεν υπάρχουν νόμοι κατά των διακρίσεων για την προστασία των LGBTQ+ ατόμων.
«Πήγαινε στον πόλεμο»
Η Judis μίλησε στον theguardian.com και αναφέρθηκε σε όσα έζησε, προσπαθώντας να εγκαταλείψει την Ουκρανία, λόγω του πολέμου. Σύμφωνα με την ίδια, μόλις έφτασε στο συνοριακό πέρασμα, δύο φρουροί τη σταμάτησαν και της ζήτησαν να τους ακολουθήσει σε ένα δωμάτιο δίπλα στο τελωνείο, όπου την εξέτασαν σωματικά. «Μετά, ένας από τους φρουρούς είπε, “είσαι τύπος, οπότε φύγε”και μου είπε ότι πρέπει να είμαι ευγνώμων που δεν κάλεσαν την αστυνομία, παρόλο που έχω ένα νομικά έγκυρο έγγραφο που αναφέρει ότι είμαι γυναίκα. “Πήγαινε στον πόλεμο”, απάντησαν, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και δεν επρόκειτο να με αφήσουν να φύγω».
Επίσης, στον Guardian μίλησε η 24χρονη Alice, 24, μια τρανς γυναίκα από το Brovary, μια πόλη κοντά στο Κίεβο, όπου διηγήθηκε μια παρόμοια εμπειρία, που έζησε μαζί με την non binary σύζυγο της, 21χρονη Έλεν.
«Μας πήγαν σε ένα κτίριο κοντά στη συνοριακή διάβαση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «ήταν τρεις αξιωματικοί στο δωμάτιο. Μας είπαν να βγάλουμε τα μπουφάν μας. Έλεγξαν τα χέρια, τα μπράτσα μας, έλεγξαν τον λαιμό μου για να δουν αν είχα το μήλο του Αδάμ. Μου άγγιξαν το στήθος. Αφού μας εξέτασαν, οι συνοριοφύλακες μας είπαν ότι ήμασταν άνδρες. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε την κατάστασή μας αλλά δεν τους ένοιαζε».