Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να μην επιβάλει κυρώσεις στον Ρώσο ολιγάρχη, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, με την αιτιολογία ότι ο μεγιστάνας μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός ως ενδιάμεσος κρίκος με τη Ρωσία για τις διαπραγματεύσεις, αποκαλύπτει η Wall Street Journal.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά την απόφαση από τις ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, όταν ήρθε η ώρα αυτές να ανακοινωθούν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε στο Υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει.
Ο λόγος; Ο Ζελένσκι συμβούλεψε τον Μπάιντεν σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία να καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων στον ολιγάρχη, καθώς ο τελευταίος θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικός ως ενδιάμεσος με τη Ρωσία για να βοηθήσει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν για το τηλεφώνημα.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συμβουλεύτηκε τον πρόεδρο της Ουκρανίας για μια σειρά κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των σχεδιαζόμενων κυρώσεων κατά του Αμπράμοβιτς.
«Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου Ζελένσκι», δήλωσε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ενώ όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Υπουργείο Οικονομικών, το γραφείο του Ουκρανού προέδρου και η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησαν σε αίτημα του μέσου για σχολιασμό.
«Για τις διαπραγματεύσεις, και προς το συμφέρον της επιτυχίας τους, δεν είναι χρήσιμο να σχολιάζουμε τη διαδικασία ούτε την ανάμειξη του κ. Αμπράμοβιτς», ανέφερε σε δήλωση του εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη.
Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς νωρίτερα αυτόν τον μήνα για τις σχέσεις του με τον Πούτιν, παγώνοντας τα περιουσιακά του στοιχεία.
Αρκετοί Βρετανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν γνωρίζουν ότι ο κ. Ζελένσκι έκανε συγκεκριμένη έκκληση στους ηγέτες τους να μην επιβάλλουν κυρώσεις στον κ. Αμπράμοβιτς. Αρκετοί Ουκρανοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι από άλλες δυτικές κυβερνήσεις είναι επίσης δύσπιστοι σχετικά με το πόσο βαθιά εμπλέκεται ο Αμπράμοβιτς στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Απροσδόκητη ανατροπή»
Η απόφαση των ΗΠΑ να καθυστερήσουν την επιβολή κυρώσεων στον Αμπράμοβιτς χαρακτηρίζεται από το δημοσίευμα «απροσδόκητη ανατροπή στη στρατηγική της Δύσης να τιμωρεί πλούσιους ολιγάρχες με δεσμούς με το Κρεμλίνο σε μια προσπάθεια να πιέσει τον Πούτιν».
Πάντως όπως σημειώνεται, ενώ αρκετοί Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν τοποθετηθεί κατά του πολέμου, ο Αμπράμοβιτς είναι ο μόνος ολιγάρχης που λέει δημόσια ότι προσπαθεί να πιέσει τη Μόσχα να βρει μια ειρηνική λύση για να τερματιστεί η σύγκρουση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν με τη Wall Street Journal τόνισαν ότι δεν έχουν κανένα λόγο να πιστεύουν ότι ο Αμπράμοβιτς βοήθησε ιδιαίτερα στις συνομιλίες μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής κυβέρνησης, και οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών, στην πραγματικότητα, υποδηλώνουν κάτι διαφορετικό.
Πώς ενεπλάκη ο Ρώσος ολιγάρχης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
Ο Αμπράμοβιτς, αναφέρει η Wall Street Journal, ενεπλάκη όταν αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης ήρθαν σε επαφή με άτομα που είχαν επαφές με Ρώσους οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν μια γέφυρα επικοινωνίας με τον Πούτιν.
Ένας από αυτούς ήταν ο κινηματογραφικός παραγωγός Alexander Rodnyansky, ιδρυτής ενός ουκρανικού τηλεοπτικού καναλιού που πρόβαλε εκπομπές με τον Ζελένσκι όταν ήταν ηθοποιός.
Απαντώντας στο αίτημα για βοήθεια, επικοινώνησε με τον Αμπράμοβιτς, που γνωρίζονταν μέσω της χρηματοδότησης έργων τέχνης στη Ρωσία, ανέφερε μια πηγή.
Ο Αμπράμοβιτς είπε στους συνεργάτες του ότι προσπαθούσε να ενεργήσει ως μεσολαβητής στη σύγκρουση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.