Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί συνέχεια όρους αργκό της ρωσικής μαφίας, τόσο σε δημόσιες εμφανίσεις, όσο και σε επίσημες συζητήσεις, σύμφωνα με άρθρο της γαλλικής Le Monde, όπου τονίζει πως το συγκεκριμένο λεξιλόγιο εντοπίζεται στις φυλακές της Ρωσίας.
Ο Ιβ Αμάν, επίτιμος καθηγητής Ρωσικού και Σοβιετικού Πολιτισμού και μεταφραστής του Ρώσου νομπελίστα συγγραφέα Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, υπογράφει το άρθρο στη lemonde.fr και τονίζει ότι τα λόγια του Ρώσου προέδρου έχουν επηρεαστεί «από τη διάβρωση που υπέστη η ρωσική κοινωνία από την ηθική της μαφίας», κάτι που αναφέρεται στο «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» του Σολζενίτσιν.
Η ορολογία mat
Σύμφωνα με τον Γάλλο καθηγητή, ο Πούτιν χρησιμοποιεί συχνά στις ομιλίες του την ορολογία mat, που στα ρωσικά θεωρείται γλώσσα μίσους.
Χαρακτηριστικά, αναφέρει πως «η προσφυγή του Πούτιν στην αργκό της μαφίας κάθε άλλο παρά ασήμαντη είναι, αφού προσφέρει πολύτιμα μαθήματα για τον χαρακτήρα του. Ο Πούτιν έχει παραδεχτεί ότι μερικές φορές καταφεύγει στο mat. Στις ομιλίες του περνά με ευκολία από τις απλές χυδαιότητες στην καταστροφική δύναμη του mat, υποδηλώνοντας έμμεσα μια αποδοχή του κόσμου των κακοποιών τραμπούκων».
Ομιλία που θεωρείται ότι χρησιμοποίησε λεξιλόγιο mat:
«Πάνω σ’ αυτή την κουλτούρα μπόρεσαν να μπολιαστούν η υπερβολή και η παράνοια, που καταλήγουν να καταποντίζουν όλους τους τυράννους. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ξεχωρίσουμε: όταν ο επικεφαλής του Κρεμλίνου, στοιχειωμένος από την Covid-19, αναγκάζει καθένα από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να του δίνουν αναφορά ένα προς ένα, από απόσταση δέκα μέτρων μακριά, ενώ τρέμουν από φόβο, ποιο είναι το διακύβευμα, η κουλτούρα του “περιβάλλοντος” ή η παράνοια του τυράννου; Η διάκριση δεν είναι χωρίς σημασία, γιατί συνεπάγεται μια διαφοροποιημένη αντίδραση. Δεν αντιμετωπίζεις το ίδιο έναν “αρχηγό” με έναν παρανοϊκό», συμπληρώνει στη συνέχεια.
Ομιλία του Πούτιν μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, όπου θεωρείται ότι έχει χρησιμοποιήσει την ορολογία mat: