Για 27η ημέρα συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη 22 Μαρτίου, ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μπορεί οι ρωσικές δυνάμεις να μετρούν πολλές απώλειες, όπως εκτιμά το Κίεβο, και να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, εφοδιασμού μεταξύ άλλων, με αποτέλεσμα να σημειώνουν ελάχιστη πρόοδο, όπως αναφέρουν τα Υπουργεία Άμυνας των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι μειώθηκαν οι βομβαρδισμοί πολλών πόλεων της χώρας.
Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, οι οποίες εκδίδουν καθημερινά ενημερωτικό δελτίο για τις εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου, τις τελευταίες ώρες χαρακτηρίζει το γεγονός πως «πολλές ουκρανικές πόλεις εξακολουθούν να πλήττουν ισχυροί βομβαρδισμοί, από αέρος ή από ξηράς», με αποτέλεσμα, οι εντός της Ουκρανίας εκτοπισμένοι να ξεπερνούν τα 10 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Επιπλέον, τις πρωινές ώρες της Τρίτης, το Βρετανικό ΥΠΕΘΑ εκτιμούσε πως οι ουκρανικές αρχές εξακολουθούν να απωθούν τους Ρώσους στη Μαριούπολη.
Προ ολίγου ένας τοπικός περιφερειάρχης στην Ουκρανία επιβεβαίοωσε πως ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στη Μαριούπολη και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι πυροβόλησαν αδιάκριτα κατά κατοικημένων περιοχών και ουκρανικών στρατιωτικών στόχων. Μιλώντας στην εθνική τηλεόραση, ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο δήλωσε, συγκεκριμένα, ότι άμαχοι δέχονταν ρωσικά πυρά, πέραν των μαχητών της στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ.
Δυτικές ΜΜΕ και πηγές αναφέρουν, στο μεταξύ, πως η επίθεση στη Μαριούπολη περιλαμβάνει και στοχοθέτηση της από ρωσικά πολεμικά πλοία.
Η ρωσική πλευρά αρνείται να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους, καταγγέλλει το Κίεβο
Νωρίτερα, διεθνή ΜΜΕ και Κίεβο έκαναν λόγο για τουλάχιστον έναν νεκρό μετά από βομβαρδισμό από drones στην ουκρανική πρωτεύουσα, συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αποχωρήσουν από την πόλη δεκάδες χιλιάδες αμάχων, αλλά και για την καταστροφή ενός σιδηροδρομικού σταθμού στην κεντροανατολική περιοχή Ντνίπρο, όπου επίσης φέρεται να σκοτώθηκε ένα άτομο.
Οι ζημιές στις ράγιες είναι τέτοιες που εμποδίζουν τη διέλευση αμαξοστοιχιών επ’ αόριστον, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνισέκνκο.
Kαταγγελία έγινε από ουκρανούς αξιωματούχους και για την κατάσταση στην κατεχόμενη Χερσώνα, με το ΥΠΕΞ της χώρας να μιλά για 300.000 κάτοικους των οποίων τα εφόδια σε τρόφιμα και φάρμακα μειώνονται επικίνδυνα, ενώ η ρωσική πλευρά «αρνείται να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να απομακρυνθούν».
Στο ακόλουθο γράφημα των βρετανικών υπηρεσιών παρουσιάζονται περισσότεροι στόχοι των ρωσικών επιθέσεων.
Είναι ορατό, για παράδειγμα, πως βομβαρδισμοί λαμβάνουν χώρα και στην Οδησσό, παρότι οι χερσαίες ρωσικές δυνάμεις είναι «απασχολημένες» στο μέτωπο του Μικολάιβ, μερικά χιλιόμετρα ανατολικότερα. Aναλυτές εκτιμούν πως η «πτώση» του Μικολάιβ θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Οδησσό.
Οι Ρώσοι αρνούνται ότι στοχεύουν αμάχους, αν και ο ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει πως οι άμαχοι νεκροί στη χώρα ξεπερνούν τους 900, και αυτός δεν είναι παρά ένας συντηρητικός απολογισμός.