Για 27η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις ρωσικές επιθέσεις να κλιμακώνονται. Σε ισχύ έχει τεθεί από χθες το απόγευμα έως τις 7 το πρωί της Τετάρτης απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανιας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε νέο μήνυμά του ζήτησε εκ νέου συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία.
«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Ρωσίας ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα.
Η αντικατασκοπεία ανακοινώνει πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι
Η ουκρανική αντικατασκοπεία ενημέρωσε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επικαλούμενο την ουκρανική αντικατασκοπεία, μετέδωσε πως ομάδα ρώσων σαμποτέρ, υπό τη διοίκηση πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, συνελήφθη στα σύνορα της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ η ομάδα, που αριθμούσε περίπου 25 μέλη, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Πάντα σύμφωνα με την ουκρανική αντικατασκοπεία, η ομάδα σχεδίαζε να μεταμφιεστεί, φορώντας στολές του ουκρανικού στρατού, για να μπει στην πρωτεύουσα.
Το Κίεβο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ομάδες της ρωσικής κατασκοπείας έχουν προσπαθήσει να φθάσουν στο Κίεβο και να εξοντώσουν τον πρόεδρο Ζελένσκι από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.
Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Θαλαμηγός του ρώσου ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς δένει στην Τουρκία
Θαλαμηγός που ανήκει στον ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ελλιμενίστηκε στη νοτιοδυτική Τουρκία, χώρα που δεν εφαρμόζει τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος των ρώσων ολιγαρχών, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τσέλσι.
Το Solaris, πολυτελές πλοίο μήκους 140 μέτρων, υπό σημαία Βερμούδων, θεάθηκε χθες Δευτέρα στην πολύ τουριστική Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ), μια εβδομάδα μετά τον απόπλου από λιμάνι του Μαυροβουνίου, χώρας που δεν είναι μέλος της ΕΕ.
Δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την ΕΕ, επέβαλαν κυρώσεις άνευ προηγουμένου σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Πολλοί ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένου του κ. Αμπράμοβιτς, και άνθρωποι του προέδρου της Ρωσίας, του Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκονται στους καταλόγους των προσώπων που υφίστανται αντίποινα.
Όμως η Τουρκία, κράτος μέλος του NATO, που διατηρεί σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, δεν συμμετέχει στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Αρκετές χώρες προχώρησαν σε κατασχέσεις θαλαμηγών που ανήκουν σε ορισμένους από τους πλουσιότερους Ρώσους, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα τους πάρουν «τα αγαθά πολυτελείας που απέκτησαν εγκληματώντας», όπως το έθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ υιοθέτησε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και στον κατάλογο συμπεριλαμβανόταν το όνομα του κ. Αμπράμοβιτς, μεταξύ άλλων.
Ο ολιγάρχης, στον οποίο ανήκει μια ακόμη μεγαλύτερη θαλαμηγός, η Eclipse, μήκους 162 μέτρων, πλήττεται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο από πάγωμα πόρων και ταξιδιωτική απαγόρευση.
Η Τουρκία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μεν, αλλά γενικά διατηρεί ανοικτούς διαύλους με τη Ρωσία και αποπειράται να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή.
Η Γαλλία παραδίδει 55 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας
Η Γαλλία παρέδωσε χθες Δευτέρα 55 τόνους ιατρικού υλικού, συσκευών πληροφορικής, βρεφικού γάλακτος και γεννητριών στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η επείγουσα βοήθεια, αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, εστάλη αεροπορικώς, με εμπορευματικό A330, από το Παρίσι στη Βαρσοβία, διευκρίνισε το Κε ντ’ Ορσέ με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
«Σε συντονισμό με τις πολωνικές αρχές, το υλικό αυτό θα παραδοθεί στις ουκρανικές αρχές χωρίς καθυστέρηση», διαβεβαίωσε.
Στο ιατρικό υλικό –βάρους 10 τόνων– συμπεριλαμβάνονται δέκα γεννήτριες οξυγόνου, που προορίζονται για τις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς και εννέα τόνοι φαρμάκων.
Εστάλησαν επίσης 31 ηλεκτρογεννήτριες, ανάμεσά τους έξι μεγάλης δυναμικότητας, προορισμένες «να ενισχύσουν» τη λειτουργία των «ουκρανικών δομών υγείας» εγγυώμενες τον εφοδιασμό τους με ηλεκτρικό ρεύμα.
Οκτώ τόνοι υλικού πληροφορικής –smartphones, υπολογιστές, δρομολογητές, καθώς και οπτική ίνα 60 χλμ.– αναμένεται να συμβάλλουν στις τηλεπικοινωνιακές και άλλες συνδέσεις.
Συλλογικοί φορείς και εταιρείες συνεισέφεραν κάνοντας δωρεές. Εννέα σκηνές 42 τετραγωνικών μέτρων προσφέρθηκαν στον πολωνικό Ερυθρό Σταυρό για την υποδοχή ουκρανών προσφύγων.
Περίπου 3,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την 24η Φεβρουαρίου, περίπου οι μισοί εκ των οποίων πέρασαν στο έδαφος της γειτονικής Πολωνίας.