Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο μεταμεσονύχτιο μήνυμά του απευθύνθηκε απευθείας στους Ρώσους στρατιώτες που «βρίσκονται στη χώρα ή που ετοιμάζονται να μπουν» πως δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτα μέσω του πολέμου.

«Ρώσοι κληρούχοι! Ακούστε με πολύ προσεκτικά. Ρώσοι αξιωματικοί! Ήδη έχετε καταλάβει πολύ καλά. Δεν πρόκειται να πάρετε τίποτα από την Ουκρανία. Ναι, θα αφαιρέσετε ζωές. Είστε πολλοί από εσάς, αλλά και η δική σας η ζωή θα αφαιρεθεί», τόνισε ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Αλλά γιατί να πεθάνετε; Για ποιόν λόγο; Ξέρω πως θέλετε να επιβιώσετε».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως η Ουκρανία ακούει τις συζητήσεις των Ρώσων στρατιωτών μέσω υποκλοπών. «Ακούμε τί πραγματικά σκέφτεστε για αυτόν τον πόλεμο, για αυτή την ντροπή και για το κράτος σας. (Ακούμε) τις συζητήσεις που κάνετε μεταξύ σας, τα τηλεφώνά σας με τις οικογένειές σας. Τα ακούμε όλα. Βγάζουμε συμπεράσματα. Ξέρουμε ποιοι είστε», είπε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επίσης, πρόσφερε στους Ρώσους στρατιωτικούς αυτό που αποκάλεσε «μια επιλογή» και «μια ευκαιρία». «Εκ μέρους του ουκρανικού λαού, σας δίνω μια ευκαιρία, μια ευκαιρία να επιβιώσετε. Αν παραδοθείτε στις δυνάμεις μας θα σας συμπεριφερθούμε με τον τρόπο που οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Με αξιοπρέπεια. Με τρόπο που δεν σας συμπεριφέρονται στον δικό σας στρατό. Διαλέξτε!».

Χωρίς να προσφέρει περαιτέρω στοιχεία, ο Ζελένσκι υποστήριξε πως η Ρωσία έχει χάσει 80 μαχητικά αεροσκάφη «και σύντομα και ελικόπτερα που ρίχνουμε θα φτάσουν στις εκατοντάδες». Επιπλέον, θέλοντας να υπογραμμίσει τις επιτυχίες του ουκρανικού στρατού, τόνισε πως ο εξοπλισμός που εγκαταλείπουν οι Ρώσοι έχει μετατρέψει τον ρωσικό στρατό «σε έναν από τους παρόχους των δυνάμεών μας».

Παράλληλα, επαίνεσε και τους Ρώσους που ξεπερνούν τους φόβους τους και δεν διστάζουν να διαμαρτυρηθούν και ξεχώρισε την κίνηση που έκανε μια Ρωσίδα στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ρωσικού δικτύου.

Επίσης, επιβεβαίωσε πως οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία θα συνεχιστούν σήμερα (15/3). «Οι εκπροσωποί μας δούλεψαν για αυτές τις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά. Πολύ καλά, όπως μου είπαν. Αλλά θα δούμε (πως θα εξελιχθούν). Θα συνεχίσουν αύριο (σ.σ. σήμερα)».

Our brave defenders continue to inflict devastating losses on Russian troops. Soon the number of downed helicopters of…

Posted by Володимир Зеленський on Monday, March 14, 2022