Σε νέο διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε πως περίπου 35.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τρεις πόλεις χρησιμοποιώντας τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (9/3).

Υποστήριξε πως υπάρχουν πλάνα προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες έξι τέτοιες διαδρομές σήμερα (10/3) προκειμένου να φύγουν κι άλλοι άμαχοι από τις περιοχές όπου μαίνονται μάχες των ουκρανικών δυνάμεων με το ρωσικό στρατό.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε πως οι προσπάθειες διάσωσης θα επικεντρωθούν στη Μαριούπολη και στο Ίζιουμ. Αμφότερες οι πόλεις έχουν δεχθεί ισχυρά πυρά και βομβαρδισμούς από τους Ρώσους.

Έκανε γνωστό πως οι σχεδόν 35.000 άνθρωποι έφυγαν από τις πόλεις του Σούμι, του Ενέρχονταρ καθώς επίσης και από πόλεις στα περίχωρα του Κιέβου.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/posts/3027552927495063

Για 1.207 άμαχους νεκρούς στη Μαριούπολη μιλά η δημοτική αρχή

Η 9ήμερη ρωσική πολιορκία της Μαριούπολης, λιμανιού στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, στοίχισε τη ζωή σε 1.207 άμαχους, ανέφερε χθες Τετάρτη (9/3) η δημοτική αρχή μέσω της πλατφόρμας Telegram.

«Εννιά ημέρες. Εννιά ημέρες αποκλεισμού της Μαριούπολης. Εννιά ημέρες ασταμάτητου βομβαρδισμού του άμαχου πληθυσμού. Εννιά ημέρες που μισό εκατομμύριο κόσμος ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, επικοινωνίες. Εννιά ημέρες που η πόλη έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Εννιά ημέρες — 1.207 άμαχοι κάτοικοι της Μαριούπολης νεκροί. Εννιά ημέρες γενοκτονίας του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε η δημοτική αρχή στο κείμενο.

Η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της. «Δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό, αλλά ο προσωρινός αριθμός είναι σωστός», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Βαστάμε γερά», πρόσθεσε στο κείμενο η δημοτική αρχή της Μαριούπολης, που συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από τον ρωσικό στρατό. Χθες οι αρχές κατήγγειλαν ότι στους ρωσικούς βομβαρδισμούς επλήγη παιδιατρικό νοσοκομείο σε συγκρότημα που περιλαμβάνει επίσης μαιευτήριο της πόλης. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «έγκλημα πολέμου».

Λιμάνι-κλειδί στην Αζοφική Θάλασσα, η βιομηχανική πόλη της Ουκρανίας αριθμούσε πάνω από 450.000 κατοίκους πριν αρχίσει η ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.