Την εικόνα που προέκυψε μετά τις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία αναλύει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κύριος αρθρογράφος της τουρκικής ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας «Dunya» Οσμάν Άρολατ, μεταφέροντας μάλιστα και τις ανησυχίες του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου.

Όπως σημειώνει, η εικόνα που προέκυψε στις εκλογές επιβάλλει στα πολιτικά κόμματα να εκτιμήσουν τα πράγματα καθένα από την πλευρά του, να βάλουν τέλος στην προεκλογική πολωτική ρητορική και να κάνουν πράξη μια κυβέρνηση εναλλακτικής διοίκησης.

Πριν από τις εκλογές επικρατούσε η άποψη ότι ακόμη κι αν το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (ΚΔΛ) ξεπεράσει το 10%, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) θα αποκτήσει την πλειοψηφία των 276 βουλευτών και θα σχηματίσει κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα διέψευσε την πρόβλεψη αυτή.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, τρία είναι τα ενδεχόμενα που προκύπτουν:

Κυβέρνηση συνασπισμού
: Οι πρώτες δηλώσεις δεν είναι πολύ ελπιδοφόρες. Το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος έκλεισε το δρόμο για συνεργασία τόσο με το ΚΔΑ όσο και με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ) και το ΚΔΛ. Τα κόμματα δεν αναφέρθηκαν καν στην περίπτωση της μεγάλης συμμαχίας ΚΔΑ-ΡΛΚ, δηλαδή στην πρόταση που εκτός από τη μονοκομματική κυβέρνηση προτάσσει ο επιχειρηματικός κόσμος. Οι πρώτες δηλώσεις δείχνουν ότι τα κόμματα δεν αφήνουν ανοιχτές πόρτες για κυβέρνηση συνασπισμού.

Κυβέρνηση μειοψηφίας
: Το ΡΛΚ και το ΚΔΛ δήλωσαν πως δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση μειοψηφίας του ΚΔΑ. Το ΚΕΚ δεν είναι τόσο αρνητικό. Η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση δεν προϋποθέτει 276 έδρες. Αρκεί η σχετική πλειοψηφία. Η αντιπολίτευση θα μπορούσε να δώσει στο ΚΔΑ τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, στηρίζοντας ή απέχοντας από την ψηφοφορία.

Πρόωρες εκλογές
: Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού ή μειοψηφίας τότε μπορεί να τεθεί θέμα κυβέρνησης που θα σχηματιστεί ανάλογα προς τα ποσοστά των κομμάτων και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εντός τριών μηνών. Ωστόσο ο επιχειρηματικός κόσμος δεν θεωρεί θετική την κατάσταση αυτή, επειδή θα προκαλέσει μακρόχρονη αοριστία.

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου λένε ότι κανένα κόμμα δεν έχει τη δυνατότητα αυτοδυναμίας και προτείνουν στα κόμματα «να εγκαταλείψουν τις εντάσεις, να προτάξουν τη διαλλακτικότητα και να προσεγγίσουν με ενσυναίσθηση» τις εναλλακτικές περιπτώσεις κυβέρνησης.

Η πρώτη δήλωση του προέδρου Ερντογάν εμφανίζει μία παράλληλη προς αυτή την αντίληψη εκτίμηση. Προτείνει συμβιβασμό για τη νέα κυβέρνηση λέγοντας ότι «η λαϊκή βούληση είναι υπεράνω όλων. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δίνει σε κανένα κόμμα δυνατότητα αυτοδυναμίας. Όλα τα κόμματα πρέπει να κάνουν την εκτίμησή τους με τρόπο υγιή και ρεαλιστικό».

Η αοριστία τη επόμενης μέρας των εκλογών έχει ήδη προκαλέσει την υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ και την πτώση στο χρηματιστήριο. Για το λόγο αυτό οι ηγέτες θα πρέπει τώρα να συνέλθουν με τα όργανά των κομμάτων τους, να ξεχάσουν το χτες και να προβούν σε νέα βήματα με ενσυναίσθηση, ώστε να εκτελέσουν με τον πιο υγιή τρόπο το καθήκον που τους έδωσε ο λαός περί σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, τόνισε ο Οσμάν Άρολατ.