Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) απέκλεισε σήμερα τη συμμετοχή του σε οποιοδήποτε συνασπισμό μετέχει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

«Έχουμε ξαναπεί ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε οποιονδήποτε συνασπισμό μετέχει το ΑΚΡ και επιμένουμε σε αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος συμπροεδρεύει του HDP μαζί με την Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ.

Τα ενδεχόμενα μετά τη μη αυτοδυναμία Ερντογάν:

Κυβέρνηση μειοψηφίας: Το ΡΛΚ και το ΚΔΛ δήλωσαν πως δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση μειοψηφίας του ΚΔΑ. Το ΚΕΚ δεν είναι τόσο αρνητικό. Η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση δεν προϋποθέτει 276 έδρες. Αρκεί η σχετική πλειοψηφία. Η αντιπολίτευση θα μπορούσε να δώσει στο ΚΔΑ τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, στηρίζοντας ή απέχοντας από την ψηφοφορία.

Πρόωρες εκλογές: Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού ή μειοψηφίας τότε μπορεί να τεθεί θέμα κυβέρνησης που θα σχηματιστεί ανάλογα προς τα ποσοστά των κομμάτων και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εντός τριών μηνών. Ωστόσο ο επιχειρηματικός κόσμος δεν θεωρεί θετική την κατάσταση αυτή, επειδή θα προκαλέσει μακρόχρονη αοριστία.