Νέες κυρώσεις εξετάζουν οι ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα καθώς, σύμφωνα με τον Τζον Κέρι, δεν έχει κάνει καμία πρόοδο στον περιορισμό των πυρηνικών όπλων της, ώστε να ξεκινήσουν συνομιλίες.
Μιλώντας στη Σεούλ ο Κέρι δήλωσε πως η Ουάσινγκτον συνεχίζει να προσφέρει στον απομονωμένο Βορρά την ευκαιρία μίας βελτιωμένης σχέσης έναντι ενδείξεων ότι είναι πράγματι πρόθυμος να τερματίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του.
«Μέχρι τώρα, μέχρι αυτή τη στιγμή, ιδίως με τις πρόσφατες προκλήσεις, είναι ξεκάθαρο πως η DPRK [Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας] δεν πλησίασε καν στο να εκπληρώσει αυτό το κριτήριο», δήλωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Γιουν Μπιούνγκ-σε. «Αντίθετα, εξακολουθεί να επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων» πρόσθεσε.
Η Βόρεια Κορέα υφίσταται βαριές κυρώσεις από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ εξαιτίας των πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών της.
Ο Κέρι είπε πως είναι πιθανό η Βόρεια Κορέα να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και πως μελετάται η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.
Το 2005 η Πιονγκγιάνγκ αποχώρησε από μία συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα με βάση την οποία θα τερμάτιζε το πυρηνικό πρόγραμμά της έναντι διπλωματικών και οικονομικών ανταλλαγμάτων.
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μία δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο, αυξάνοντας τις εντάσεις στην περιοχή σχετικά με την προοπτική μίας αυξημένης απειλής, η οποία περιλαμβάνει ήδη την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και ένα οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων.
Τυπικά, η Βόρεια Κορέα είναι ακόμη σε πόλεμο με τη Νότια Κορέα έπειτα από τη σύγκρουση του 1950-53 που κατέληξε σε εκεχειρία –και όχι σε συμφωνία ειρήνης– και τακτικά απειλεί να καταστρέψει τη Νότια Κορέα που είναι ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ.