Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι –ήδη υπολογίζονται σε 80.000, οι περισσότεροι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι– έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων, των χειρότερων ανάμεσα στις δύο κοινότητες τα τελευταία 20 χρόνια. Άλλες 100.000 είναι έτοιμοι να περάσουν τα σύνορα, αναφέρουν οι Αρχές του Ουζμπεκιστάν. Κάποιοι φέρουν τραύματα από σφαίρες, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για βιασμούς. Το Ουζμπεκιστάν έχει οργανώσει καταυλισμούς υποδοχής, αλλά αδυνατεί να αντιμετωπίσει το κύμα των προσφύγων γιατί δεν ήταν προετοιμασμένο για το μέγεθός του.
Επίκεντρο των ταραχών είναι οι πόλεις Ος και Τζαλαλαμπάντ στο νότιο τμήμα της Κιργιζίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα, όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός Ουζμπέκων. Στη πόλη για τέταρτη συνεχή ημέρα ένοπλες ομάδες Κιργίζιων ανταλλάσσουν πυρά με Ουζμπέκους και προβαίνουν σε λεηλασίες και καταστροφές κατά των περιουσιών τους.
Ωστόσο, ο δεύτερος στην ιεραρχία της προσωρινής κυβέρνησης, Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, εξέφρασε την ανησυχία ότι τα επεισόδια θα μεταφερθούν και στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας.
«Τα γεγονότα στο Ος ήταν τόσο προμελετημένα… ώστε τώρα πρέπει να περιμένουμε κάποιο είδος προβοκάτσιας στην περιοχή Τσούι και στο Μπισκέκ, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό» δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι νεκροί είναι 138 και οι τραυματίες φτάνουν τους 1.800, αλλά ο πραγματικός αριθμός των νεκρών φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερος και πιθανόν ξεπερνά τους 200, σύμφωνα με ηγέτες των Ουζμπέκων. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, που διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στη Κιργιζία, αν και μακριά από τη περιοχή των συγκρούσεων, μετέφεραν με αεροσκάφη ανθρωπιστική βοήθεια. Βοήθεια έστειλε και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος.
Το διοικούμενο από τη Ρωσία Σύμφωνο Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) αποφάσισε να μην στείλει στρατεύματα στην Κιργιζία παρά τις εκκλήσεις του Μπισκέκ, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, τονίζοντας ότι θα διεξαχθεί κανονικά στις 27 Ιουνίου δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, παρά τις συγκρούσεις.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επίσης καταδίκασε τις πράξεις βίας και ζήτησε επιστροφή στην ομαλότητα και την ηρεμία ενώ ζήτησε και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Εκπρόσωπος των υπηρεσιών αρωγής ζήτησε τη δημιουργία διαδρόμου για τη μεταφορά βοήθειας στους πρόσφυγες,
Αφορμή των ταραχών ήταν η ανατροπή με πραξικόπημα του πρώην προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ. Οι Ουζμπέκοι στη πλειοψηφία τους στηρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση, αντίθετα με τους Κιργίζιους. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την εκτεταμένη βία στη χώρα ενώ η Ρωσία απέρριψε το αίτημά της για στρατιωτική βοήθεια.