Αγανάκτηση για την καθυστέρηση της παροχής βοήθειας και των επιχειρήσεων αποκατάστασης των ζημιών εκφράζουν απόψε οι Νεπαλέζοι, καθώς ετοιμάζονται να περάσουν και τρίτη νύχτα στο ύπαιθρο μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σαββάτου, ο οποίος άφησε πίσω του περισσότερους από 4.000 νεκρούς.
Χιλιάδες είναι αυτοί που κουράστηκαν να περιμένουν και εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα Κατμαντού για τις γύρω πεδιάδες, την ώρα που οι αξιωματούχοι αγωνίζονταν για την μεταφορά βοήθειας από το κύριο αεροδρόμιο της χώρας στους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς τροφή και στέγη.
Οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι έχουν αποκλειστεί από κατολισθήσεις και πολλά χωριά και κοινότητες δεν έχουν νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και επιζούν με τα λίγα τρόφιμα που έχουν διασωθεί χωρίς καμία έξωθεν βοήθεια.
Οι πληγέντες συνωστίζονται στα πρατήρια καυσίμων φοβούμενοι για ελλείψεις, ενώ οικογένειες ολόκληρες στοιβάζονται σε λεωφορεία –ορισμένοι κάθονται ακόμη και στις οροφές τους– και σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα για να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να επιστρέψουν στο χωριό από το οποίο κατάγονται.
Μητέρες με μωρά στην αγκαλιά και άνδρες με μεγάλους σάκους προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τους οδηγούς των λεωφορείων μια θέση για να εγκαταλείψουν το Κατμαντού.
Μολονότι έχει ήδη αρχίσει να φτάνει βοήθεια στην πρωτεύουσα, στην οποία περιλαμβάνονται φορτία τροφίμων, φαρμάκων, σκηνές, αλλά και εκπαιδευμένοι σκύλοι, οι αρχές αγωνίζονται για να καταφέρουν να μεταφερθεί από εκεί η βοήθεια αυτή σε πληγείσες περιοχές, με το έργο τους να δυσχεραίνεται από τις κακές τηλεπικοινωνίες, τις δυσκολίες στις οδικές μετακινήσεις και την έλλειψη εξοπλισμού, όπως άλλωστε και από τους ισχυρούς και επανειλημμένους μετασεισμούς.
Η Σάρτζα Νταουμπάντελ, φοιτήτρια που μένει έξω από το Κατμαντού, δήλωσε ότι η οικογένειά της έχει βρει καταφύγιο σε μια παιδική χαρά κάτω από ένα πλαστικό υπόστεγο και επισήμανε ότι υπάρχουν πληροφορίες για λεηλασίες στην περιοχή της.
«Κανένας από την κυβέρνηση δεν έχει έρθει να μας δώσει έστω ένα ποτήρι νερό», είπε. «Κανένας δεν έχει έρθει να ρωτήσει για την υγεία μας. Είμαστε εντελώς μόνοι μας εδώ».
Καθώς οι προσπάθειες επικεντρώνονται πια στους επιζήσαντες, οι διεθνείς υπηρεσίες αρωγής και οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία που υπάρχει τώρα είναι όσον αφορά την εξάπλωση ασθενειών. Η εποχή των μουσώνων, με τις ισχυρές βροχοπτώσεις, αρχίζει στο Νεπάλ στα τέλη του Μαΐου.
Η UNICEF ανακοίνωσε σήμερα ότι υπολογίζει σε σχεδόν ένα εκατομμύριο τα παιδιά στο Νεπάλ που έχουν πληγεί σοβαρά από τον σεισμό και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να εμφανιστούν υδατογενείς και μολυσματικές ασθένειες.
Ο Ζούμπιν Ζάμαν, διευθυντικό στέλεχος της Oxfam αρμόδιο για την ανταπόκριση σε ανθρωπιστικές κρίσεις, σημείωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν στο ύπαιθρο χωρίς να έχουν καμία πρόσβαση σε τρόφιμα ή σε τουαλέτες. Οι ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο περισσότερων ανθρώπων από αυτούς που σκοτώθηκαν από την κατάρρευση κτιρίων, προειδοποίησε.
«Τα πράγματα δεν βελτιώνονται, οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται και οι βροχές τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση», υπογράμμισε.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών του Νεπάλ δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ελλείψεις σε βασικά είδη όπως τα τρόφιμα και σε ειδικό εξοπλισμό διάσωσης και διαμαρτυρήθηκε ότι η Ινδία είναι μέχρι στιγμής η μοναδική χώρα που στέλνει ελικόπτερα.
«Ακόμη δεν έχει μπορέσει να αποκατασταθεί η επαφή με τις χειρότερα πληγείσες περιοχές», τόνισε.
Παράλληλα ο Σιβαράμ Λάγε, ένας κάτοικος της ιστορικής πόλης Μπακταπούρ, ανατολικά του Κατμαντού, δήλωσε ότι οι άνθρωποι που διαμένουν σε καταυλισμούς έχουν αρχίσει να αισθάνονται φοβερή νευρικότητα και δυσαρέσκεια όσον αφορά την διανομή των προμηθειών.
«Όλα μοιράζονται στην τύχη», είπε. «Οι πιο επείγουσες προμήθειες φτάνουν σε μικρές φουρνιές και τότε αρχίζουν όλοι να τις αρπάζουν καθώς δεν υπάρχει κανένας συντονισμός».
Επίσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Νεπάλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται προσπαθώντας να εξασφαλίσουν εισιτήρια για να φύγουν, οι οργανώσεις αρωγής καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να καταφέρουν να προσγειωθούν τα αεροπλάνα με την βοήθεια, όπως και να απογειωθούν άλλα που θα την μεταφέρουν στους πληγέντες, καθώς μάλιστα πολλοί εργαζόμενοι έχουν γυρίσει στα σπίτια τους για να δουν τι έχει απογίνει μετά τον σεισμό.
«Επικρατεί μια απολύτως χαοτική κατάσταση», δήλωσε ο Ντεβέντρα Σινγκ Τακ, ο οποίος εργάζεται για την οργάνωση Save The Children. «Το αεροδρόμιο δεν είναι εξοπλισμένο για να αντιμετωπίζει αυτού του είδους τον συνωστισμό, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει προσωπικό».
Ο Άνσου Γκούπτα από την ινδική φιλανθρωπική οργάνωση Goonj, η οποία διανέμει ρούχα, δήλωσε ότι δύο φορτηγά της οργάνωσής του περιμένουν για να μπουν στο Νεπάλ, αλλά ακόμη δεν έχουν λάβει σχετική άδεια.
«Οποιαδήποτε κυβέρνηση, οποιοδήποτε σύστημα –κανείς πάνω σε αυτήν την γη δεν είναι προετοιμασμένος γι’αυτού του είδους την καταστροφή», υπογράμμισε ο Γκούπτα.