Μια φιλανθρωπική εκδήλωση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα χόκεϊ επί πάγου στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο καταδικάστηκε στο διαδίκτυο, με πολλούς χρήστες να χαρακτηρίζουν το θέαμα «εξευτελιστικό» και «δυστοπικό».
Το event, το οποίο αποκαλείεται «Dash for Cash» ήθελε δασκάλους να διαγωνίζονται πεσμένοι στα γόνατα στη μέση του γηπέδου για το ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα χαρτονομίσματα του 1 δολαρίου μέσα στα ρούχα του, σε λιγότερο από πέντε λεπτά.
Το θέαμα, όμως, της φιλανθρωπικής εκδήλωσης μόνο θετικά δεν ειδώθηκε από το σύνολο όσων παρακολούθησαν τις εικόνες και σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC η τοπική ομάδα χόκεϋ και η τράπεζα που δώρησε τα μετρητά οδηγήθηκαν σε συγγνώμη.
Σε μια δήλωση, η ομάδα Sioux Falls Stampede και η τράπεζα CU Mortgage Direct τόνισαν: «Αν και η πρόθεσή μας ήταν να προσφέρουμε μια θετική και διασκεδαστική εμπειρία στους δασκάλους, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι το θέαμα φαίνεται να είναι ταπεινωτικό και προσβλητικό για τους συμμετέχοντες δασκάλους και το επάγγελμα του εκπαιδευτικού ως σύνολο. Λυπούμαστε βαθύτατα και ζητάμε συγγνώμη από όλους τους δασκάλους για οποιαδήποτε αμηχανία μπορεί να προκάλεσε αυτό».
Προσέθεσαν στην ανακοίνωση ότι είχαν ληφθεί αιτήσεις συμμετοχής από 31 δασκάλους, άνδρες και γυναίκες, και οι 10 που τελικά πήραν μέρος στο event επιλέχθηκαν τυχαία.
Κάθε δάσκαλος έλαβε τουλάχιστον 500 δολάρια από τη συμμετοχή του στο «Dash for Cash». Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι τα άτομα που συμμετείχαν θα λάβουν 500 δολάρια επιπλέον, ενώ θα δοθεί το ίδιο ποσό και στους 21 δασκάλους που δεν επιλέχθηκαν.
Οι δάσκαλοι, οι οποίοι έλαβαν μέρος στο event δήλωσαν στο Argus Leader ότι συμμετείχαν για να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για την αγορά τεχνολογικού υλικού ώστε να μπορούν να ανεβάζουν τη διδακτική τους ύλη στο διαδίκτυο. Μάλιστα οι εκπαιδευτικοί στη Νότια Ντακότα είναι μεταξύ των χαμηλο-μισθωτών στις ΗΠΑ (αμείβονται κατά μέσο με 40.000 δολάρια ετησίως) και συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις και σε πολλούς από αυτούς να ξοδεύουν χρήματα από την τσέπη τους για να καλύψουν ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην τάξη τους.
Οι επικριτές στο διαδίκτυο συνέκριναν την εκδήλωση με την κορεάτικη σειρά του Netflix «Το παιχνίδι του Καλαμαριού», όπου σύμφωνα με το σενάριο οι ήρωες του σίριαλ διαγωνίζονται μέχρι θανάτου για ένα χρηματικό έπαθλο.
Άλλοι την καταδίκασαν ως «ταπεινωτική» και επεσήμαναν τους πολλούς τρόπους με τους οποίους έχουν αγωνιστεί οι δάσκαλοι κατά της διάρκεια της πανδημίας.