Την ανέλκυση του πλοίου Sewol στη Νότια Κορέα ζητούν επιτακτικά οι συγγενείς των θυμάτων του ναυαγίου ενώ κλείνει ένας χρόνος από τη βύθισή του, κατά την οποία χάθηκαν περισσότερες από 300 ψυχές.

Περισσότεροι από 250 μαθητές ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το πλοίο βυθίστηκε στα ανοιχτά του νησιού Τζίντο.

Η τραγωδία προκάλεσε θλίψη και οργή σε όλη τη χώρα ενώ ακόμα δεν έχει κοπάσει η κριτική για τα στάνταρντ ασφαλείας και τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Πολλές επιμνημόσυνες τελετές προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα.

Στο διάστημα μηνών που διήρκεσαν οι έρευνας οι δύτες ανέσυραν μόλις εννέα από τις σορούς και οι οικογένειες των θυμάτων απαιτούν την ανέλκυση του πλοίου, επιχείρηση που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα κοστίσει 110 εκατομμύρια δολάρια.

Οι οικογένειες ζητούν επίσης ανεξάρτητη έρευνα για την καταστροφή καθώς οι ερευνητές λένε πως το φέρι βυθίστηκε εξαιτίας ενός αδέξιου ελιγμού από το άπειρο πλήρωμα, σε συνδυασμό με τον παράνομο ανασχεδιασμό του πλοίου και την υπερφόρτωσή του.

Τα περισσότερα μέλη του πληρώματος επιβίωσαν. Στον καπετάνιο και τρεις ανώτερους αξιωματικούς επιβλήθηκαν πολυετείς ποινές φυλάκισης για ανεπαρκή προστασία των επιβατών ενώ στη φυλακή οδηγήθηκαν με μικρότερες ποινές άλλοι έντεκα.