Στον τόπο που βυθίστηκε το νοτιοκορεατικό οχηματαγωγό Sewol, πριν από ένα χρόνο, συγκεντρώθηκαν σήμερα οι συγγενείς των 304 νεκρών επιβατών -στην πλειοψηφία τους παιδιά- εκ των οποίων τα 9 ακόμα αγνοούνται.
Ένα πλοίο που μετέφερε 200 μέλη οικογενειών έκανε διαδρομή μιας ώρας έως το σημείο του ναυαγίου, κοντά στη σημαδούρα που δείχνει τη θέση του πλοίου που βρίσκεται σε βάθος 40 μέτρων, πριν επιστρέψει στο λιμάνι του νησιού Τζίντο.
Οι γονείς που θρηνούν για τα θύματα της μεγαλύτερης ναυτικής τραγωδίας στη Νότια Κορέα εδώ και δεκαετίες, φώναξαν τα ονόματα των παιδιών τους, έριξαν λευκά χρυσάνθεμα και αγαπημένα σνακς και μικροαντικείμενα των παιδιών τους στα ήρεμα νερά της Κίτρινης Θάλασσας, στ’ ανοιχτά του νησιού Τζίντο.
«Είμαι τόσο πληγωμένη. Σε τόσο κρύα νερά, σκέφτομαι πόσο θα κρύωνε», είπε η Λι-Τζουνγκ-σεόμπ μιλώντας για την κόρη της, την Χιέ-Κιούνγκ, που ήταν μεταξύ των θυμάτων, μαθητών του λυκείου του Ντανγουόν στη βιομηχανική πόλη Ανσάν, στα περίχωρα της Σεούλ. «Καθώς τελείωνε η ζωή της, σκέφτομαι πώς θα της έλειπαν η μαμά της, ο μπαμπά της, η οικογένειά της. Ο πόνος μου είναι αβάσταχτος».
Το υπερφορτωμένο οχηματαγωγό βυθίστηκε στις 16 Απριλίου μαζί με τους 476 επιβαίνοντες σε αυτό, ανάμεσά τους 325 μαθητές του ίδιου λυκείου που ξεκινούσαν τη σχολική τους εκδρομή, 250 από τους οποίους χάθηκαν στην καταστροφή.
Οι οικογένειες προειδοποίησαν ότι θα μποϊκοτάρουν αύριο επιμνημόσυνη τελετή, αν η κυβέρνηση δεν δεσμευτεί επίσημα για την ανέλκυση του οχηματαγωγού βάρους 6.825 τόνων, μια βαριά επιχείρηση της οποίας το κόστος εκτιμάται σε 110 εκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει σύντομα την ανέλκυση του πλοίου, με την ελπίδα να βρεθούν οι σοροί των εννέα αγνοουμένων.
Η έρευνα κατέδειξε ένα συνδυασμό παραγόντων, από το υπέρβαρο του πλοίου έως την ανικανότητα του πληρώματος, τις παράνομες εργασίες διεύρυνσης που αποδυνάμωσαν την άνωση του πλοίου, τη διαφθορά αξιωματούχων, τη συμπαιγνία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, τον βραδύ ρυθμό της επιχείρησης διάσωσης όπως και την έλλειψη οργάνωσης των σωστικών συνεργείων.
Επί του παρόντος, εκτός από τον γενικό διευθυντή της εφοπλιστικής εταιρίας, μόνο μέλη του πληρώματος δικάστηκαν και καταδικάστηκαν. Ο καπετάνιος Λι Ζουν-σακ καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 36 χρόνια φυλάκιση. Η εισαγγελία ζήτησε την ποινή του θανάτου σε βάρος του κατά την εκδίκαση της έφεσης.
Ο αρχιμηχανικός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 30 ετών για ανθρωποκτονία. Δεκατρία ακόμη επιζήσαντα μέλη του πληρώματος, καταδικάστηκαν για αμέλεια με ποινές που αρχίζουν από πέντε χρόνια φυλάκιση.
Πέρα από τα πολλαπλά ανθρώπινα λάθη, οι οικογένειες επιθυμούν να καθοριστούν όλες οι ευθύνες της ναυτιλιακής εταιρίας, της Chonghaejin Marine Co, ιδιοκτήτριας του πλοίου. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι υπήρξαν καταχρήσεις χρημάτων που εξηγούν τα κενά στο θέμα της ασφάλειας.
Οι οικογένειες ζήτησαν και πέτυχαν τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής, αλλά κατηγορούν την κυβέρνηση για ανάμιξη στο έργο της επιτροπής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος, ο Γιο Σεούνγκ-μιν, συνάντησε οργισμένους γονείς όταν προσπάθησε να παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση στο λιμάνι, οι οποίοι και τον απομάκρυναν από το σημείο, απηχώντας την οργή για την κυβέρνηση της προέδρου Παρκ Γκέουν-χε ως προς τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση.
Το Sewol είχε αποπλεύσει στις 15 Απριλίου πέρυσι από το Ιντσεον, δυτικά της Σεούλ, για ένα ταξίδι ρουτίνας τη νύχτα στο νησί Τζετζού. Το πλοίο, που αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχε σαθρή δομή, ανατράπηκε όταν έκανε μια απότομη στροφή στ΄ανοικτά του Τζίντο. Πολλά από τα παιδιά ακολούθησαν τις οδηγίες να παραμείνουν στις καμπίνες τους απ’ όπου το πλήρωμα θα έσπευσε να τα διασώσει.
Ιστορίες που σπαράζουν την καρδιά ήρθαν στο φως, με παιδιά που έδεναν τα σωσίβιά τους μαζί για να σώσει το ένα το άλλο, που οι πληγές στα δάκτυλά τους μαρτυρούσαν τις προσπάθειές τους να γαντζωθούν για να σωθούν, με εφήβους που αστειεύονταν και έλεγαν ότι αισθάνονταν σαν να ήταν στον Τιτανικό, όταν το πλοίο άρχιζε να παρουσιάζει κλίση.
«Το πλοίο πρέπει να ανελκυστεί», δήλωσε η Παρκ Εούν-Κιούνγκ, της οποίας η ανιψιά Χιού Ντα-γιούν αγνοείται. «Είμαστε σίγουροι ότι είναι μέσα στο πλοίο. Πρέπει να τη βγάλουμε έξω».