Η χούντα στην Ταϊλάνδη προχώρησε στην άρση του στρατιωτικού νόμου και τον αντικατέστησε με ένα άρθρο του μεταβατικού συντάγματος το οποίο δίνει ευρείες εξουσίες στο στρατό, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία.
Ο ΟΗΕ κατήγγειλε ότι το διάταγμα που αντικατέστησε το στρατιωτικό νόμο είναι ακόμη πιο «δρακόντειο» και ζήτησε να επιστρέψει η εξουσία στους πολίτες.
Ο στρατιωτικός νόμος ίσχυε στη χώρα εδώ και 10 μήνες, από τότε που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, δήλωσε «ανήσυχος» για την απόφαση αυτή «που δίνει απεριόριστες εξουσίες στο νυν πρωθυπουργό», το στρατηγό Πραγιούτ Τσαν-Ότσα, επικεφαλής της χούντας, «χωρίς κανέναν έλεγχο από τη δικαστική εξουσία».
Ο αλ Χουσέιν επεσήμανε επίσης ότι η απόφαση αυτή «αφήνει ανοικτή την πόρτα σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «εκμηδενίζει την ελευθερία της έκφρασης».
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ σημείωσε επίσης ότι η χούντα είχε δεσμευθεί να επιστρέψει την εξουσία στους πολίτες μετά το πραξικόπημα του Μαΐου του 2014.
Το άρθρο 44 «δίνει ρητά [στους στρατιωτικούς] την εξουσία να εμποδίζουν τη μετάδοση ειδήσεων, την πώληση ή διανομή βιβλίων, εκδόσεων ή άλλων μέσω που ενδέχεται να δημιουργήσουν φόβο στο κοινό ή έχουν στόχο να παραποιήσουν ειδήσεις και πληροφορίες ώστε να δημιουργήσουν παρανοήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη», όπως εξήγησε ο αλ Χουσέιν.