Την έγκριση του βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέϊ, ως επικεφαλής του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου, θα λάβει σήμερα ο επικεφαλής του στρατιωτικού πραξικοπήματος της Ταϊλάνδης, στρατηγός Πραγιούθ Τσαν-ότσα. Ο Αντουλγιαντέϊ στη συνεχεία θα εκφωνήσει το πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος από την κατάληψη της εξουσίας την περασμένη εβδομάδα.

Η βασιλική τελετή έγκρισης, μια ιδιαίτερη στιγμή για την Ταϊλάνδη μια χώρα όπου η μοναρχία είναι το πιο σημαντικό θεσμικό όργανο, θα ξεκινήσει στις 10:49 π.μ τοπική ώρα (6:49 ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας. Ο στρατηγός μετά την τελετή με διάγγελμά του θα περιγράψει τα βήματα που προτίθεται να λάβει, όπως η ανακήρυξη προσωρινού συντάγματος και η δημιουργία ενός νομοθετικού συμβουλίου, ανακοίνωσε επίσης ο στρατός.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας κατέλαβαν την εξουσία την περασμένη Πέμπτη για να τερματιστεί η εξάμηνη πολιτική κρίση και οι βίαιες διαμαρτυρίες ενάντια στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Γκινλάκ Σιναουάτρα.

Ήδη οι στρατιωτικές αρχές έχουν προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις κυρίως συμμάχων της πολιτικής κυβέρνησης και ανακοίνωσαν ότι όποιος προσβάλλει τη μοναρχία ή παραβιάζει τις στρατιωτικές διαταγές θα περνά από στρατοδικείο.

Παρά τις προειδοποιήσεις όμως, μικρά πλήθη πολιτών που εκφράζουν την αντίθεσή τους στο πραξικόπημα της 22ας Μαΐου, συγκεντρώθηκαν στην Μπανγκόκ, κυρίως στα βόρεια και βορειοανατολικά σημεία της πόλης που θεωρούνται οχυρά της έκπτωτης κυβέρνησης. Ο στρατός εν τω μεταξύ χαλάρωσε τους περιοριστικούς όρους κατά της πρώην πρωθυπουργού Γκινλάκ Σιναουάτρα, επιτρέποντας της να γυρίσει στο σπίτι της αν και θα βρίσκεται υπό προφανή στρατιωτική επιτήρηση .

«Είναι ελεύθερη να έρχεται και να φεύγει όποτε εκείνη θέλει, αλλά θα πρέπει να μας ενημερώνει ως ένδειξη αμοιβαίου σεβασμού ενώ θα έχουμε στρατιώτες που θα φρουρούν το σπίτι της» ανέφερε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος.