Σε μια προσπάθεια ν’ αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή των τεράστιων χρεών του, ο πρόεδρος και ιδρυτής της κινεζικής εταιρίας Evergrande Group, Σου Τζιαγίν, έχει βγάλει στο… σφυρί ορισμένα από τα πολυτελή περιουσιακά του στοιχεία, μεταξύ αυτών σπίτια και έργα τέχνης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι κινεζικές αρχές υποχρεώνουν τον πρόεδρο του ομίλου, να καλύψει από την προσωπική του περιουσία μέρος του ποσού που απαιτείται για την αποπληρωμή των κατόχων ομολόγων.

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Evergrande και η δυσκολία της όσον αφορά στην αποπληρωμή των ομολόγων έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και στις αγορές – όχι μόνο της Ασίας, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Επενδυτές, πιστωτές και προμηθευτές νιώθουν τον αντίκτυπο.

Ο Σου Τζιαγίν έβαλε ενέχυρο μια από τις επαύλεις του στο Χονγκ Κονγκ, έκτασης περίπου 5.000 τετραγωνικών ποδιών στο The Peak, το πιο διάσημο προάστιο του Χονγκ Κονγκ με εκπληκτική θέα στους αστραφτερούς ουρανοξύστες της πόλης, για να πάρει δάνειο από την China Construction Bank τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μια κατάθεση στο υποθηκοφυλακείο του Χονγκ Κονγκ. Το ακίνητο αξίζει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο μεγιστάνας, που κατατάχθηκε ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας το 2017, δέσμευσε και άλλες δύο πολυτελείς κατοικίες στην Orix Asia Capital Ltd στις 8 Νοεμβρίου για άγνωστο ποσό. Τα δύο ακίνητα, πάντως, εκτιμάται πως αξίζουν συνολικά περισσότερα από 230 εκατομμύρια δολάρια.

Πέραν των σπιτιών, τόσο ο ίδιος όσο και ηEvergrande πωλούν έργα τέχνης που έχουν στην κατοχή τους. Από πίνακες μέχρι έργα καλλιγραφίας ως και αεροσκάφη. Τα δύο private jets απέφεραν περί τα 50 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη «The Wall Street Journal». Τα αεροπλάνα άνηκαν στην εταιρία, ενώ ο ίδιος διαθέτει και το προσωπικό του αεροσκάφος μαζί με το κότερό του 60 μέτρων. Αυτό πωλείται για περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια.