Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στηλίτευσε τις προεδρικές εκλογές στη Νικαράγουα, κρίνοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν ήταν «ούτε ελεύθερη, ούτε δίκαιη, ούτε διαφανής», και άρα στερείται κάθε «δημοκρατική νομιμοποίηση».
Στο κείμενο της απόφασης της γενικής συνέλευσης του ΟΑΚ, το οποίο εγκρίθηκε με τις ψήφους των 25 από τα 34 ενεργά κράτη μέλη του, τονίζεται ότι οι προεδρικές εκλογές «δεν ήταν ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες, ούτε διαφανείς και δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση», ότι «οι δημοκρατικοί θεσμοί στη Νικαράγουα υπονομεύθηκαν σοβαρά από την κυβέρνηση» του Ντανιέλ Ορτέγα, και πως ο οργανισμός ζητεί «την απελευθέρωση όλων των υποψηφίων και πολιτικών κρατουμένων».
Οι χώρες που προσυπέγραψαν το κείμενο αυτό ζητούν από το Διαρκές Συμβούλιο, κορυφαίο εκτελεστικό όργανο του ΟΑΚ, να κάνει ως την 30ή Νοεμβρίου «άμεση συλλογική αποτίμηση» και να λάβει «τα προσήκοντα μέτρα».
Ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης της Νικαράγουας στον οργανισμό, ο Μάικλ Κάμπελ, αντέδρασε έντονα στην απόφαση, καταγγέλλοντας πως αποτελεί «επίθεση εναντίον του ελεύθερου, αξιοπρεπούς και ανεξάρτητου λαού της Νικαράγουας».
Ο Ντανιέλ Ορτέγα επανεξελέγη την Κυριακή πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής, για τέταρτη συνεχόμενη πενταετή θητεία, έπειτα από μια ψηφοφορία με την αντιπολίτευση απούσα, καθώς φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν πρακτικά όλοι οι σοβαροί αντίπαλοί του.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για την υιοθέτηση της απόφασης, με τον αντιπρόσωπό τους στον οργανισμό, τον Μπράντλι Φρίντεν, να συγκρίνει ξανά την κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα με το καθεστώς του Αναστάσιο Σομόσα, του δικτάτορα στην ανατροπή του οποίου είχε συμβάλει ο άλλοτε επικεφαλής των σαντινιστών ανταρτών κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1979.
«Ο Διαμερικανικός Δημοκρατικός Χάρτης υποχρεώνει το ημισφαίριο να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα του νικαραγουανού λαού και πρέπει να εκπληρώσουμε αυτή την υποχρέωσή μας», είπε.
Ανάμεσα στα κράτη οι αντιπρόσωποι των οποίων ενέκριναν το χθεσινό ψήφισμα είναι το Μεξικό και η Βολιβία.