Η Μεγάλη Βρετανία θα στείλει 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού στις αναπτυσσόμενες χώρες ως το τέλος του έτους, κάτι το οποίο ο Μπόρις Τζόνσον θα καλέσει και άλλους ηγέτες να πράξουν καθώς θεωρεί ότι αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία.
Οι ηγέτες των 20 πιο πλούσιων χωρών του κόσμου (G20) συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη.
Στη σύνοδο των χωρών της G7 νωρίτερα φέτος η Βρετανία υποσχέθηκε να προσφέρει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Ομάδας των 7 να δώσουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, ένα πολύ αργό και καθόλου φιλόδοξο σχέδιο, σύμφωνα με τους επικριτές του.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι προσέφερε 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca στον μηχανισμό Covax, με άλλα 10 εκατομμύρια να αναμένεται να παραδοθούν τις επόμενες εβδομάδες. Συνολικά η χώρα θα προσφέρει 30,6 εκατομμύρια δόσεις το 2021.
Το 2022 η Βρετανία θα δωρίσει στον Covax τουλάχιστον 20 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του AstraZeneca και το σύνολο των 20 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson που είχε παραγγείλει η χώρα.
«Σαν ένας γίγαντας που ξυπνά, η παγκόσμια οικονομία επανέρχεται στη ζωή. Όμως ο ρυθμός της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα μπορούμε να ξεπεράσουμε την covid», θα δηλώσει ο Τζόνσον στους υπόλοιπους ηγέτες της G20, σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ.
«Βασική μας προτεραιότητα ως G20 θα πρέπει να είναι να προχωρήσουμε με τη γρήγορη, ίση και παγκόσμια διανομή εμβολίων», θα προσθέσει.
Εκατό πρώην ηγέτες κρατών και υπουργοί από όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει μέσω επιστολής τους από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, οικοδεσπότη της G20, να αντιμετωπίσει την άδικη, όπως τη χαρακτήρισαν, διανομή εμβολίων κατά της covid-19.
Επεσήμαναν ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία και ο Καναδάς θα έχουν αποθηκεύσει ως το τέλος του μήνα 240 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις των χωρών αυτών θα μπορούσαν να μεταφέρουν άμεσα σε χώρες με μεγαλύτερες ανάγκες.
Ως το τέλος Φεβρουαρίου θα μπορούσαν να έχουν μεταφερθεί συνολικά 1,1 δισεκ. αδιάθετες δόσεις εμβολίων.