Σύμφωνα με ισπανική μελέτη, σχεδόν 400 άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2008 βγάζοντας μια selfie φωτογραφία. Η τάση είναι αυξητική. Για την ακρίβεια 379 άνθρωποι πέθαναν ποζάροντας στο κινητό τους τηλέφωνο για μια selfie μεταξύ 2008 και Ιουλίου 2021, όπως αποκαλύπτει μια ισπανική μελέτη που διεξήχθη από το Ίδρυμα iO και καταγράφηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Αυτές οι διάσημες ψηφιακές αυτοπροσωπογραφίες που αφθονούν στα κοινωνικά δίκτυα δεν φαίνονται ασφαλείς και προκαλούν όλο και περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα.
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι «selficides» αυξάνονται, καταγράφοντας ήδη 31 κρούσματα από τις αρχές του 2021. Η νέα γενιά είναι η πιο επηρεασμένη αφού η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 24 έτη. Από όλα τα θύματα, το 41% είναι νέοι κάτω των 19 ετών.
Το ένα τρίτο των θανάτων συμβαίνει σε άτομα που ταξιδεύουν. Οι τρεις κύριες αιτίες θανάτου είναι οι πτώσεις από ύψος (216 θάνατοι από τους 379), τα μέσα μεταφοράς όπως αυτοκίνητα, τρένα κ.λπ. (123) και οι πνιγμοί (66). Στη συνέχεια έρχονται πιο απίθανα ατυχήματα που σχετίζονται με πυροβόλα όπλα (24) και ηλεκτροπληξία ή επιθέσεις από άγρια ζώα (17).
Τουρισμός και θανατηφόρες selfies
Πολλοί θάνατοι από selfies είναι αποτέλεσμα τουριστών που ρισκάρουν σε μέρη που δεν γνωρίζουν καλά. Οι επαγγελματίες της ταξιδιωτικής ιατρικής θα πρέπει να αρχίσουν να συμβουλεύουν τακτικά τους ανθρώπους που ταξιδεύουν να βγάζουν υπεύθυνες selfies, λέει η μελέτη.
Το ίδρυμα κατατάσσει επίσης τα 10 πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο για να τραβήξετε selfie. Αυτά περιλαμβάνουν τους καταρράκτες του Νιαγάρα στη Βόρεια Αμερική, το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία ή τα Ουράλια Όρη στη Ρωσία.
Οι 3 πρώτες χώρες με τους περισσότερους θανάτους από selfies περιλαμβάνουν την Ινδία (100 θάνατοι από το 2008), τις Ηνωμένες Πολιτείες (39) και τη Ρωσία (33).
«Τα στοιχεία για την Ινδία εξηγούνται εν μέρει από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στη χώρα βγάζουν selfies βγάζοντας το σώμα τους από το παράθυρο ή την πόρτα των τρένων», εξηγεί η Cristina Juesas, μια από τις συνυπογράφουσες την μελέτη.
Για να καταδείξουμε αυτό το σημείο, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τριών νεκρών εφήβων που χτυπήθηκαν από τρένο ενώ τραβούσαν τη φωτογραφία τους στον σιδηρόδρομο στην Ινδία το 2019. Το ατύχημα συνέβη στο Panipat, στη βόρεια πολιτεία Haryana, ενώ οι νεαροί πήγαιναν σε γάμο στην πόλη.
Διεξήχθη από μια ομάδα επτά Ισπανών ερευνητών και η μελέτη έλαβε υπόψη μόνο δημόσια γεγονότα που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο ή σε δελτία τύπου από το 2008. Αποκλείει ουσιαστικά τους θανάτους που δεν αναφέρθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης.
Και στο Μαρόκο οι selfies σκοτώνουν
Η μελέτη δεν αναφέρει τους θανάτους στο Μαρόκο λόγω μιας selfie. Ωστόσο, ο εθνικός Τύπος έχει αποκαλύψει ορισμένα δράματα του είδους τα τελευταία τρία χρόνια.
Τον περασμένο Μάιο, ένας νεαρός άνδρας που έκανε πεζοπορία με τους φίλους του πέθανε φωτογραφίζοντας τον εαυτό του στην κορυφή ενός βουνού στην πόλη El Bibane, στην επαρχία Taounate.
Ένας άλλος θάνατος από πτώση καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, στη λεωφόρο Ennakhil στην Oujda. Μια 18χρονη έχασε τη ζωή της όταν έπεσε από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας, ύψους 10 μέτρων. Είχε πάει στο σπίτι μιας φίλης της για να την αποχαιρετήσει πριν πετάξει στη Γαλλία όπου επρόκειτο να ξεκινήσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές.
Τον Φεβρουάριο του 2019, ένα 15χρονο κορίτσι πνίγηκε στην παραλία στην περιοχή Al Mohit. Είχε έρθει μια βόλτα με μια φίλη της και, γοητευμένη από το μέγεθος των κυμάτων, πλησίασε για να βγάλει μια selfie στο θαλάσσιο σκηνικό. Ένα τεράστιο κύμα παρέσυρε το σώμα της που δεν βρέθηκε ποτέ. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, ένας 19χρονος πέθανε ακαριαία στο Oued Laou, στην περιοχή Tetouan, χάνοντας την ισορροπία του από την κορυφή ενός γκρεμού καθώς ετοιμαζόταν να βγάλει μια selfie