Η κυβέρνηση της Λιθουανίας σχεδιάζει να επαναφέρει σε ισχύ την υποχρεωτική στράτευση, για πρώτη φορά από το 2008, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της προέδρου της χώρας, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών στο Βίλνιους για τις ενέργειες της Ρωσίας και τη στάση της έναντι των κρατών της Βαλτικής.
«Το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωπολιτική κατάσταση και τις απειλές για την ασφάλεια του κράτους, αποφάσισε ότι οι αμυντικές ικανότητες της χώρας πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω», σημείωσε στην ανακοίνωσή της η λιθουανική προεδρία.
Η στράτευση των Λιθουανών θα ανανεωθεί για μια πενταετή περίοδο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Η Βουλή της Λιθουανίας θα χρειαστεί να εγκρίνει το σχέδιο αυτό.
Η Λιθουανία ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, όπως και η Λετονία και η Εσθονία. Όταν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1991 οι τρεις χώρες επιδίωξαν σχεδόν αμέσως να ενταχθούν στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση της Λιθουανίας εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για τις διαθέσεις της Ρωσίας, πολύ περισσότερο λόγω της εγγύτητάς της στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Η Ρωσία διεξήγαγε εκεί μια στρατιωτική άσκηση τον Δεκέμβριο, στην οποία συμμετείχαν 9.000 στρατιώτες και 55 σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως η Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια στη Βαλτική χρησιμοποιώντας τις ρωσικές μειονότητες, την ενεργειακή πολιτική ή ακόμη και τις ψηφιακές υποδομές, θέτοντας σε δοκιμασία την ικανότητα του NATO να υπερασπιστεί τα μικρότερα κράτη μέλη του.
Το σχέδιο της προεδρίας προβλέπει ότι προσκλήσεις στρατευσίμων για κατάταξη θα αποστέλλονται σε περίπου 3.500 Λιθουανούς ηλικίας 19 ως 26 ετών κατ’ έτος, ενώ η περίοδος της στρατιωτικής θητείας θα είναι εννιάμηνη.
Η πρώτη εκπαιδευτική σειρά στρατεύσιμων οπλιτών του 2015 θα κληθεί να παρουσιαστεί στα στρατόπεδα το φθινόπωρο.
Η Λιθουανία είχε καταργήσει την υποχρεωτική στράτευση το 2008, τέσσερα χρόνια μετά την εισδοχή της στο NATO. Ο στρατός της χώρας διαθέτει σήμερα 8.000 άνδρες, στους οποίους προστίθενται περίπου 4.500 έφεδροι.