Μια ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του κυριότερου οργανισμού επιτήρησης της ασφάλειας στην περιοχή έχει αποκλειστεί σε ξενοδοχείο της ανατολικής Ουκρανίας από φιλορώσους αυτονομιστές που ζητούν την απελευθέρωση ενός αξιωματικού που κρατείται από τις δυνάμεις του Κιέβου.
Ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής πως ανέστειλε την αποστολή επιτήρησης (SMM) από την ομάδα του που έχει τη βάση της στο Ντονέτσκ μετά τις διαδηλώσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από περίπου 200 φιλορώσους αυτονομιστές για το θέμα του συλληφθέντος αξιωματικού.
Η SMM αναπτύχθηκε στην ανατολική Ουκρανία το 2014 με σκοπό να διευκολύνει τον διάλογο ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και τους αυτονομιστές εν μέσω μιας σύγκρουσης η οποία σύμφωνα με την Ουκρανία έχει προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο περίπου 14.000 ανθρώπων.
Στην ανακοίνωσή της, η SMM ανέφερε πως οι πύλες οχημάτων της βάσης περιπολίας της στην υπό τον έλεγχο των ανταρτών πόλη Χορλίβκα (Γκορλόβκα) έκλεισαν με αλυσίδα και λουκέτο.
«Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου… ενημέρωσε το προσωπικό της SMM πως η αποστολή δεν θα μπορέσει να φύγει από τον χώρο επικαλούμενος “εντολές” από τον “Δήμαρχο” της Χορλίβκα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, δύο άνδρες ενημέρωσαν το προσωπικό της SMM ότι δεν θα τους επιτραπεί να φύγουν από τον χώρο του ξενοδοχείου μέχρις ότου ο συλληφθείς αξιωματικός αφεθεί ελεύθερος.
Οι αντάρτες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, λένε πως ο αξιωματικός, ο Αντρέι Κόσιακ, συνελήφθη από τον ουκρανικό στρατό κοντά στη γραμμή του μετώπου την περασμένη Τετάρτη ενώ βοηθούσε στην επιτήρηση της εκεχειρίας.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως ο Κόσιακ είναι Ρώσος πολίτης και ανήκει σε μια ομάδα Ρώσων ανδρών των ενόπλων δυνάμεων που διεξήγαγαν μυστική αναγνωριστική αποστολή.
Η SMM ανέφερε πως είναι έτοιμη να διευκολύνει τον διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά πως δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης του αξιωματικού.
Ανέφερε πως οι περιπολίες της στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της περιφέρειας Λουχάνσκ συνεχίζονται κανονικά.
Οι αυτονομιστές δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο σχετικά με την κατάσταση.
Η σύγκρουση ξεκίνησε το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους που είχαν ως αποτέλεσμα την εκδίωξη από την εξουσία του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, συμμάχου του Κρεμλίνου.
Στη συνέχεια ξέσπασαν συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και φιλορώσους αυτονομιστές. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες του Κιέβου ότι έχει υποδαυλίσει τη σύγκρουση και πως έχει δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.