Την παράταση, έως την 31η Ιουλίου, του «υγειονομικού διαβατήριου» κατά του κορονοϊού, που περιορίζει την πρόσβαση σε πολλούς δημόσιους χώρους όπως τα μπαρ, τα καφέ, τους κινηματογράφους ή τις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, εισηγείται η γαλλική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η παράταση του ειδικού νόμου για τη «διαχείριση της πανδημίας», που επιτρέπει τη χρήση του υγειονομικού διαβατηρίου καθώς και τοπικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις, παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα, Τετάρτη. Με αυτό το μέτρο, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προτρέψει το 26,5% των Γάλλων που ακόμη δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου τους, να εμβολιαστούν.
Παρότι η κυβέρνηση αντιπαρήλθε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, το πάσο είναι προϋπόθεση -από τις 9 Αυγούστου- για την πρόσβαση σε πολλούς χώρους κοινωνικοποίησης. Από τις 30 Αυγούστου, επιβλήθηκε, επίσης, στο 1,8 εκατομμύριο των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με το κοινό.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν αυτή την οκτάμηνη παράταση, κρίνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια δυνητικά συγκρουσιακή συζήτηση πριν από τις προσεχείς προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο.
«Πρέπει να μείνουμε σε επιφυλακή»
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ προσπάθησε σήμερα να κατευνάσει το κλίμα, εξηγώντας ότι θα υπάρξει «μια συζήτηση στο κοινοβούλιο στη βάση του κειμένου που ψηφίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο».
Επισημαίνεται πως η παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης παρατείνει και τις αυξημένες εξουσίες της κυβέρνησης.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η υποχρέωση ενός υγειονομικού διαβατηρίου, αναμενόταν να εκπνεύσουν στις 15 Νοεμβρίου.
«Υπάρχει ένας μη αμελητέος κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας. Πρέπει να μείνουμε σε επιφυλακή μέχρι το επόμενο καλοκαίρι», είπε ο Ατάλ στους δημοσιογράφους έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο, αναφερόμενος στην παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση της συνεχιζόμενης κρίσης του κορονοϊού. «Το υγειονομικό πάσο δεν θα είναι αιώνιο», τόνισε.