Ο αριθμός των γυναικών και των κοριτσιών στις ΗΠΑ που κινδυνεύουν να υποστούν κλειτοριδεκτομή έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2000 και πλέον φτάνει το μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με μια έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Population Reference Bureau (PRB).
Η έκθεση, που δημοσιοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μηδενικής Ανοχής για τον Ακρωτηριασμό Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων, αναφέρει ότι η βασική αιτία της ραγδαίας αυτής αύξησης είναι ο διπλασιασμός της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ από το 2000 ως το 2013 από τις αφρικανικές χώρες, όπου είναι διαδομένη αυτή η βάρβαρη πρακτική.
«Δημοσιεύσαμε τους αριθμούς αυτούς ώστε να μπορούν να ληφθούν αποφάσεις από τους πολιτικούς της χώρας», δήλωσε η Σάρλοτ Φέλντμαν- Τζέικομπς, μια από τους συντάκτες της έρευνας.
«Για να γνωρίζουμε πού είναι αυτές οι γυναίκες και τα κορίτσια και πόσες είναι, τα στοιχεία αυτά είναι κρίσιμα», πρόσθεσε.
Η πρακτική αυτή, που αφορά τον πλήρη ή μερικό ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών οργάνων των γυναικών, θεωρείται απαραίτητη πριν το γάμο για τα κορίτσια σε πολλές χώρες, όμως μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες σωματικές και ψυχολογικές βλάβες, ακόμη και τον θάνατο.
Η πρακτική είναι πιο κοινή στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αν και οι περισσότερες αφρικανικές χώρες την έχουν απαγορεύσει.
Τα ευρήματα της PRB δημοσιοποιούνται σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ οι ανησυχίες σχετικά με την κλειτοριδεκτομή. Η χώρα απαγόρευσε την πρακτική το 1996 και υιοθέτησε ένα νόμο το 2012 με τον οποίο απαγορεύεται η μεταφορά ενός κοριτσιού έξω από τις ΗΠΑ προκειμένου να υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή.
Περίπου το 55% των 506.795 γυναικών και κοριτσιών στις ΗΠΑ που κινδύνευαν να υποβληθούν στον ακρωτηριασμό αυτό το 2013 είτε είχαν γεννηθεί στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία ή τη Σομαλία, είτε είχαν γονείς από τις χώρες αυτές, σύμφωνα με την έκθεση.
Στις χώρες αυτές η μεγάλη πλειονότητα των γυναικών και των κοριτσιών ηλικίας 15 ως 49 ετών υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή: στην Αίγυπτο το ποσοστό φτάνει το 91%, στην Αιθιοπία το 74% και στη Σομαλία το 98%.
Άλλες γυναίκες και κορίτσια στις ΗΠΑ που επίσης κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων είτε κατάγονται είτε έχουν συγγενικούς δεσμούς με τη Νιγηρία, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε, το Σουδάν, την Κένυα, την Ερυθραία και τη Γουινέα.
Η πολιτεία στην οποία ζουν οι περισσότερες γυναίκες που κινδυνεύουν από την πρακτική αυτή είναι η Καλιφόρνια, και ακολουθούν η Νέα Υόρκη, η Μινεσότα, το Τέξας, το Μέριλαντ, το Νιου Τζέρσεϊ, η Βιρτζίνια και η Ουάσινγκτον. Σε αυτές τις οκτώ πολιτείες ζει το 60% του συνολικού αριθμού των γυναικών και κοριτσιών που κινδυνεύουν.
Συνήθως ζουν μέσα ή γύρω από μεγάλες πόλεις, με το 40% εξ αυτών να ζουν στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον, το Λος Άντζελες και το Σιάτλ.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ σκοπεύει να δημοσιεύσει τις επόμενες εβδομάδες μια έκθεση για τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των γυναικών στη χώρα, με αποτελέσματα παρόμοια με αυτά της PRB.