Η Ινδονησία προχώρησε σήμερα στην εκτέλεση 5 αλλοδαπών και μίας Ινδονήσιας γυναίκας οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά, προκαλώντας μια διπλωματική θύελλα, καθώς η Βραζιλία και η Ολλανδία καταδίκασαν σφοδρά την εκτέλεση πολιτών τους. Οι θανατοποινίτες ήταν υπήκοοι της Βραζιλίας, της Ολλανδίας, του Βιετνάμ, του Μαλάουι και της Νιγηρίας.
Η Ινδονησία έχει ιδιαίτερα αυστηρούς νόμους σε ότι αφορά τα ναρκωτικά και ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Γουιντότο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο, έχει δηλώσει υποστηρικτής της θανατικής ποινής.
Εκπρόσωπος της Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε ότι η πρόεδρος της Βραζιλίας ήταν «αγανακτισμένη και οργισμένη» με τη στάση της Ινδονησίας να αγνοήσει τις εκκλήσεις της και να προχωρήσει στην εκτέλεση του Μάρκο Αρχέρ Καρντόσο Μορέιρα, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2004 για λαθρεμπόριο κοκαΐνης.
«Χρησιμοποιώντας τη θανατική ποινή, την οποία η πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας απορρίπτει, επηρεάζονται σοβαρά οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Από την πλευρά του ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς είπε ότι η χώρα του είχε ανακαλέσει προσωρινά τον πρεσβευτή της στην Ινδονησία λόγω της εκτέλεσης του Ολλανδού Άνγκ Κιέμ Σόι, ενώ περιέγραψε το θάνατο των 6 ανθρώπων ως «θλιβερό γεγονός».
«Η καρδιά μου βρίσκεται με τις οικογένειές τους, για τους οποίους αυτό σηματοδοτεί το δραματικό τέλος χρόνων αβεβαιότητας», δήλωσε ο Κέντερς. «Η Ολλανδία εξακολουθεί να τάσσεται ενάντια στη θανατική ποινή».
Όλοι οι κρατούμενοι εκτελέστηκαν περίπου την ίδια ώρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP εκπρόσωπος του γραφείου του γενικού εισαγγελέα της χώρας.