«Στόχος μου είναι να διασφαλίσω ότι μέχρι το 2014 θα έχουμε κάνει τη μεταβίβαση, με τους Αφγανούς να αναλαμβάνουν και είναι επίσης στόχος μας να μην εμπλακούμε σε μάχιμες επιχειρήσεις όπως σε αυτές που έχουμε εμπλακεί μέχρι τώρα. Σίγουρα το στίγμα μας θα μειωθεί σημαντικά. Πέρα από αυτό είναι δύσκολο να προεξοφλήσουμε επακριβώς τι θα είναι αναγκαίο για να διατηρήσουμε ασφαλή τον αμερικανικό λαό μέχρι το 2014. Θα διατυπώσω αυτή την απόφαση μου όταν φθάσω εκεί», είπε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα.

Στη συνέχεια, ο Μπαράκ Ομπάμα, αναχώρησε από την Πορτογαλία, μετά τις επαφές που είχε στη Λισαβόνα με Ευρωπαίους και άλλους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ και της συνόδου ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε ο Ομπάμα με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες υποσχέθηκαν ότι θα χρησιμοποιήσουν το κύρος τους για να διασφαλίσουν την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων του Κύκλου της Ντόχα για την απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών.