Όταν το καθεστώς του Κάστρο ανέλαβε την εξουσία στην Κούβα το 1959, αμέσως κρατικοποίησε την περιουσία όλων των εταιρειών που βρίσκονταν στη χώρα για τη μετάβαση της Κούβας στον κομμουνισμό.
Εδώ και μισό αιώνα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις ζητούν πίσω τα δισεκατομμύρια που έχασαν όταν το καθεστώς Κάστρο κρατικοποίησε τα περιουσιακά στοιχεία που κατείχαν σε ένα νησί, το οποίο βρίσκεται μόλις 90 μίλια από τις αμερικανικές ακτές.
Από το δίκαιο των ΗΠΑ προκύπτει ότι δικαιούνται αποζημίωση, όμως μέχρι ώρας δεν έχουν λάβει ούτε ένα δολάριο. Το θέμα αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα πρέπει να επιλύσουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών που έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις πριν από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ολόκληρη Επιτροπή για τα αιτήματα των εταιρειών που έχασαν τις περιουσίες τους σε χώρες του εξωτερικού. Αυτό δεν έχει συμβεί μόνο στην Κούβα, αλλά στην Κίνα, καθώς και στο Βιετνάμ, αλλά και αλλού.
Σε ό,τι αφορά στην Κούβα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή 5.913 αιτήματα απαιτώντας 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, χρήματα που έχουν πιστοποιηθεί ως οφειλόμενα από τη δεκαετία του ’60.
Τα αιτήματα αυτά τρέχουν με επιτόκιο 6%, το οποίο σημαίνει ότι η αξία των αιτημάτων διαμορφώνεται στα 7,5 δισ. δολάρια, ενώ εξ αιτίας του αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα, τα θέματα αυτά δεν έχουν επιλυθεί ποτέ.