Οι κυβερνήσεις της Κούβας και των ΗΠΑ άρχιζαν σήμερα τις πολυαναμενόμενες διαπραγματεύσεις με επίκεντρο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και την επανέναρξη της λειτουργίας των πρεσβειών τους, κατά τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών με απώτερο στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων που ανακοίνωσαν στα μέσα Δεκεμβρίου οι ηγεσίες των μέχρι πρότινος αντιπάλων.
Η συνάντηση ξεκίνησε στις 16:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Λατινικής Αμερικής Ρομπέρτα Τζέικομπσον και η διευθύντρια του κουβανικού υπ. Εξωτερικών αρμόδια για τις ΗΠΑ Χοσεφίνα Βιδάλ που είναι επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών, έκατσαν η μία απέναντι στην άλλη έχοντας ως αποστολή να εξετάσουν τους τρόπους προκειμένου να επιτευχθεί η επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων που είχαν διακοπεί το 1961. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προτού οι πρεσβευτές των δύο χωρών επιστρέψουν σε Κούβα και ΗΠΑ.
Ο αμερικανός υπ. Εξωτερικών, Τζον Κέρι ζήτησε την Τρίτη την άρση μίας σειράς περιορισμών που έχουν επιβληθεί σε «τομείς συμφέροντος» από το 1997.
Ο ίδιος τάχθηκε επιπλέον υπέρ της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών στους διπλωμάτες εντός της Κούβας και την άρση του περιορισμού του αριθμού των διαπιστευμένων μελών των διπλωματικών αποστολών.
Στην Αβάνα η κουβανική αντιπροσωπεία αποκάλυψε την Τρίτη τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η κουβανική αποστολή στην Ουάσιγκτον εξαιτίας των κυρώσεων που συνδέονται με το αμερικανικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το 1962.
Οι εργαζόμενοι στο προξενείο είχαν «ήδη περάσει έναν χρόνο» χωρίς να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες, «γεγονός που προκαλούσε κατά καιρούς σοβαρά προβλήματα στις υπηρεσίες» που παρείχαν υπενθύμισε την Τρίτη το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών. Μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου του 2014 το προξενείο είχε αναστείλει την έκδοση διαβατηρίων στους Κουβανούς που κατοικούσαν στις ΗΠΑ εξαιτίας της αδυναμίας του να βρει μία αμερικανική τράπεζα που θα μπορούσε να αναλάβει τις οικονομικές συνδιαλλαγές του.
Πρόκειται για μία διαπραγμάτευση που απαιτεί «μία αμοιβαία συγκατάθεση» δήλωσε ο Τζον Κέρι. Ο αμερικανός υπ. Εξωτερικών εμφανίστηκε αισιόδοξος και είπε ότι είναι διατεθειμένος να «μεταβεί στην Κούβα προκειμένου να ανοίξει επίσημα μια πρεσβεία», μόνο όμως «στη σωστή στιγμή, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα».