Να μοιρασθούν την ευθύνη για το θέμα των μεταναστών, ενώ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές στην Μεσόγειο, ζήτησε, με ψήφισμα της η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, από τις χώρες μέλη της ΕΕ.
Με το Ψήφισμα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών να αξιολογήσει τις διάφορες πολιτικές που διακυβεύονται, να καταρτίσει ένα σύνολο συστάσεων και να υποβάλει έκθεση στην Ολομέλεια με μια «στρατηγική έκθεση πρωτοβουλίας» πριν από το τέλος του 2015.
Αναφέροντας ότι τουλάχιστον 3.072 άνθρωποι έχασαν τη ζωή στη Μεσόγειο μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, το Ψήφισμα τονίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης και της αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη που δέχονται περισσότερους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο «τόσο σε απόλυτους αριθμούς ή αναλογικά», κι αναφέρεται στις υποχρεώσεις των κρατών-μελών που απορρέουν από τις Συνθήκες της ΕΕ.
Αυτή η αλληλεγγύη, διευκρινίζεται στο Ψήφισμα, συνεπάγεται επίσης ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να «καταβάλουν επαρκείς εισφορές» για τους προϋπολογισμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX) και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των νομικών θεμάτων και της παράνομης μετανάστευσης, το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει την ασφαλή και νόμιμη πρόσβαση στο σύστημα ασύλου της ΕΕ, καθώς και να διερευνήσει πολιτικές ενθάρρυνσης της νόμιμης μετανάστευσης.
Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, οι ευρωβουλευτές προτείνουν στο Ψήφισμα τους, την ταχεία επεξεργασία, σε συνεργασία με χώρες (μη μέλη της ΕΕ) διέλευσης και προέλευσης, καθώς και την επιστροφή «όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το άσυλο και την προστασία στην ΕΕ, εξασφαλίζοντας ότι οι πόροι χρησιμοποιούνται καλύτερα για εκείνους που χρειάζονται προστασία».
Πολιτικές εκούσιας επιστροφής θα πρέπει να ενθαρρυνθούν και να υπάρξει εγγύηση για τα δικαιώματα των μεταναστών, προστίθεται στο κείμενο.
Τέλος, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να επιβάλουν σκληρές ποινικές κυρώσεις κατά της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, καθώς και σε πρόσωπα ή ομάδες που εκμεταλλεύονται ευάλωτους μετανάστες εντός της ΕΕ.