Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, κατήγγειλε χθες Τετάρτη στο Κιεβο την ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε το Μάρτιο από τη Μόσχα, εκτιμώντας πως πρόκειται για μια απειλή για τις χώρες που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα.
Την παραμονή της πρώτης συνεδρίασης του ουκρανικού κοινοβουλίου που προέκυψε από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, τις οποίες κέρδισαν οι φιλοδυτικοί, ο στρατηγός Μπρίντλοβ παρέμεινε ωστόσο ασαφής σχετικά με τις ατλαντικές προοπτικές του Κιέβου.
Οι ουκρανικές αρχές επιχειρούν να αναβιώσουν το σχέδιό τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την ταπεινωτική απώλεια της Κριμαίας και την ντε φάκτο διαίρεση της ανθρακοφόρου λεκάνης του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, η οποία ελέγχεται εν μέρει από τους φιλορώσους αντάρτες που πολεμούν τον ουκρανικό στρατό. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος φιλοδυτικός συνασπισμός δεσμεύθηκε να τροποποιήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς τη νομοθεσία ώστε να «ακυρώσει το καθεστώς της Ουκρανίας ως αδέσμευτης χώρας» και να «αναβιώσει την προοπτική μιας ένταξης στο ΝΑΤΟ».
«Ανησυχούμε πολύ για τη στρατιωτικοποίηση της Κριμαίας», δήλωσε ο στρατηγός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο λέγοντας πως φοβάται την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και πως «παρακολουθεί» τις εξελίξεις στο θέμα αυτό.
«Τα οπλικά συστήματα που εγκαθίστανται στην Κριμαία (…), οι πύραυλοι κρουζ και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι είναι ικανοί να πλήξουν το σύνολο της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας», συνέχισε.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στην Κριμαία. Κυρίως αποφάσισε να δημιουργήσει εκεί ένα σταθμό αντιπυραυλικού συναγερμού και να διαθέσει ως το 2020 περισσότερα από 1,75 δισεκ. ευρώ για την ανάπτυξη του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Εξάλλου στρατιωτική πηγή ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ την ανάπτυξη 14 καταδιωκτικών αεροπλάνων στην Κριμαία, όπου η Ρωσία διαθέτει μια ανακαινισμένη αεροπορική στρατιωτική βάση. Η αεροπορική μονάδα θα περιλαμβάνει τελικά 30 αεροσκάφη.
Μετά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, ο στρατηγός Μπρίντλοβ υπογράμμισε πως δεν είναι το ΝΑΤΟ που επιδιώκει να αποκτήσει νέα μέλη, αλλά «αυτοί που επιδιώκουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ».
«Πρέπει να είμαστε αρκετά διορατικοί ώστε να αντιληφθούμε πως αυτό θα μπορούσε να ανησυχήσει την άλλη πλευρά», υπογράμμισε υπαινισσόμενος προφανώς τη Ρωσία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πρόκειται να συνεδριάσεουν στις 2 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα ασχοληθούν κυρίως με την κατάσταση στην Ουκρανία παρουσία του ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν και του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.
Πάντως, ακόμη και οι πιο πιστοί σύμμαχοι του Κιέβου είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την προοπτική την ένταξης της Ουκρανίας στην ατλαντική συμμαχία.
Η αρμόδια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ευρωπαϊκές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε χθες σε συνέντευξή της στον ανεξάρτητο ρωσικό ενημερωτικό ιστότοπο Meduza πως θα ήταν “πολύ δύσκολο” για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο στρατηγός Μπρίντλοβ, ο οποίος είχε στο παρελθόν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι αναπτύσσει στρατεύματα και βαρύ εξοπλισμό στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά, διευκρίνισε χθες πως ο ρόλος των στρατευμάτων αυτών είναι «να εξοπλίσουν» και «να εκπαιδεύσουν» τους αντάρτες, χωρίς να μιλήσει για άμεση εμπλοκή τους στις μάχες.
Το Κίεβο από την πλευρά του υποστήριξε χθες πως εντόπισε πολλές δεκάδες φορτηγά που μετέφεραν άνδρες και πυροβολικό και διέσχισαν τα ρωσικά σύνορα για να μεταβούν στις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
«Πρόκειται για περίπου σαράντα φορτηγά συνοδευόμενα από δύο τεθωρακισμένα οχήματα και από ένα αυτοκίνητο. Επτά οχήματα μεταφέρουν προσωπικό και περισσότερα από 20 άλλα ρυμουλκούν πυροβόλα», διευκρίνισε.
Ενώ το Κίεβο ανέστειλε όλες τις κοινωνικές παροχές στα εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες, ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ κατηγόρησε χθες το Κρεμλίνο ότι είναι υπεύθυνο για μια «ανθρωπιστική καταστροφή» στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Στο Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, καμιά συσκευή αυτόματων τραπεζικών συναλλαγών δεν λειτουργούσε χθες, Τετάρτη, και τα περισσότερα καταστήματα δεν δέχονταν πληρωμές με πιστωτικές κάρτες, καθώς το Κίεβο ζήτησε να ανασταλούν οι τραπεζικές δραστηριότητες στις περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.