Τα δοκιμαστικά για την τετραήμερη εργασία στην Ισλανδία χαρακτηρίζονται από «αδιανόητη επιτυχία», οδηγώντας εργοδότες και εργαζομένους να υιοθετήσουν ευέλικτες μορφές εργασίας και μικρότερα ωράρια.
Οι δοκιμές του λεγόμενου «πειράματος της Ισλανδίας» κράτησαν μεταξύ 2015-2019 και όσοι πήραν μέρος πληρώνονταν μεν κανονικά, εργάζονταν όμως λιγότερες ώρες…
Το «πείραμα» της Ισλανδίας: Τι έδειξαν οι δοκιμές εφαρμογής της 4ήμερης εργασίας
Η παραγωγικότητα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα ή ακόμα και βελτιώθηκε για την πλειονότητα των εργασιακών χώρων που πήραν μέρος στο πείραμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.
Αντίστοιχα πειράματα τρέχουν πια και σε άλλες γωνιές του κόσμου, μεταξύ αυτών η Ισπανία και η Νέα Ζηλανδία.
Στην Ισλανδία, τα δοκιμαστικά διαχειρίστηκε το δημοτικό συμβούλιο του Ρέικιαβικ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, και περιλάμβαναν πάνω από 2.500 υπαλλήλους (το 1% περίπου του εργατικού δυναμικού της χώρας).
Οι περισσότεροι πήγαν από τις 40 ώρες τη βδομάδα στις 35 ή 36 ώρες, σύμφωνα με την Association for Sustainable Democracy (Alda) της Ισλανδίας.
Το πείραμα οδήγησε τα συνδικάτα στο να διαπραγματευτούν εκ νέου τις συμβάσεις και πλέον το 86% του εργατικού δυναμικού της χώρας εργάζονται λιγότερες ώρες (με το ίδιο μεροκάματο) ή θα αποκτήσουν άμεσα το δικαίωμα να το κάνουν.
Το μικρότερο ωράριο λειτούργησε ευεργετικά για τους υπαλλήλους, καταγράφηκαν μικρότερα επίπεδα εργασιακού στρες και εξάντλησης.
Ο ερευνητής της Alda, Gudmundur Haraldsson, δήλωσε: «Το ισλανδικό ταξίδι για μικρότερη εργασιακή εβδομάδα μας λέει ότι όχι μόνο είναι δυνατό να δουλεύεις λιγότερο στη σύγχρονη εποχή, αλλά και πως αυτή η αλλαγή είναι επίσης δυνατή».