Η συνδρομητική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης OnlyFans αποτυγχάνει να αποτρέψει ανήλικους χρήστες να πουλούν και να αναρτούν υλικό τους με σεξουαλικό περιεχόμενο, αποκαλύπτει μια έρευνα του BBC.

Άτομα κάτω των 18 ετών έχουν χρησιμοποιήσει ψεύτικες ταυτότητες για να στήσουν λογαριασμούς στη σελίδα που επιτρέπει στους χρήστες να πουλούν προκλητικές ή ακόμα και γυμνές φωτογραφίες τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, μια 14χρονη χρησιμοποίησε το διαβατήριο της γιαγιάς της.

Ανώτερος αξιωματούχος της βρετανικής αστυνομίας με αντικείμενο την προστασία των παιδιών λέει πως γίνεται «εκμετάλλευση» παιδιών στην πλατφόρμα.

Το OnlyFans, από την πλευρά του, λέει ότι τα συστήματα ταυτοποίησης των ηλικιών ξεπερνούν τις ρυθμιστικές απαιτήσεις. Η πλατφόρμα έχει πάνω από ένα εκατομμύριο «δημιουργούς» που μοιράζονται βίντεο, φωτογραφίες και μηνύματα απευθείας με τους συνδρομητές για κάποιο ποσό που πληρώνουν μηνιαίως.

Σε αντάλλαγμα για τη φιλοξενία του υλικού, το OnlyFans παίρνει το 20% όλων των πληρωμών. Υπάρχει μια ποικιλία περιεχομένου στην ιστοσελίδα, είναι όμως κυρίως γνωστή για την πορνογραφία και απαιτείται οι χρήστες να είναι άνω των 18 ετών.

Το OnlyFans ήταν ένας από τους μεγάλους νικητές στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς εκτοξεύτηκε σε δημοφιλία λόγω του γεγονότος ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κλείστηκαν στα σπίτια τους. Η πλατφόρμα έχει αναπτυχθεί κατά 10 φορές σχεδόν από το 2019 και έχει πλέον περισσότερους από 120 εκατομμύρια χρήστες.

Κάποιοι έχουν γίνει εκατομμυριούχοι από τους λογαριασμούς τους, κυρίως όμως έχει αποτελέσει μια δεύτερη πηγή εσόδων στη διάρκεια της πανδημίας.

Τα βίντεο με ανήλικους που προκαλούν ανησυχία

Το BBC ερεύνησε τις ανησυχίες ότι άτομα κάτω των 18 πουλούν βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου στην πλατφόρμα, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι παράνομο.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι μια 17χρονη από προάστιο στη νοτιοανατολική Αγγλία έχει πουλήσει βίντεό της, τα οποία την έδειχναν να αυνανίζεται και να παίζει με sex toys. Την ίδια ώρα, ένα άτομο κάτω των 18 συμμετείχε σε βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου που φιλοξενήθηκαν σε έναν λογαριασμό ενηλίκου, παραβιάζοντας τους όρους.

Οι ερευνητές του BBC κατάφεραν να φτιάξουν έναν λογαριασμό για ανήλικο δημιουργό, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία ταυτότητας ενός 26χρονου ατόμου, προκειμένου να δείξουν πώς μπορεί κάποιος να «ξεγελάσει» τη διαδικασία ταυτοποίησης της σελίδας.

Το OnlyFans σημείωσε πως έχει κλείσει τους λογαριασμούς αυτούς. Ωστόσο το BBC καταγράφει μια σειρά από σοβαρά περιστατικά, επικαλούμενο πηγές:

  • Σχολεία έχουν ανώνυμες αναφορές μαθητών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένου μιας 16χρονης που καυχήθηκε στη σύμβουλό της για το μεγάλο ποσό που έβγαλε.
  • Στους ανήλικους δημιουργούς και χρήστες συμπεριλαμβάνονται θύματα προηγούμενων σεξουαλικών κακοποιήσεων και άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και αυτοκτονικές σκέψεις.
  • Οι βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις λένε ότι παιδιά έχουν παραπονεθεί για τις εικόνες τους που αναρτώνται χωρίς τη συγκατάθεσή τους στην ιστοσελίδα και μια 17χρονη κατήγγειλε ότι εκβιάζεται.
  • Εξαφανισμένα παιδιά εμφανίζονται σε βίντεο στο OnlyFans.