Πολλοί αναρωτιούνται, πώς η Apple κατάφερε να ξεχωρίσει από την αρχή. Όταν ο Στιβ Τζομπς παρουσίαζε το iPad είχε πει, ότι «ο λόγος για τον οποίο η Apple είναι σε θέση να δημιουργεί προϊόντα σαν το iPad, είναι επειδή πάντοτε προσπαθούσαμε να βρούμε το σημείο διασταύρωσης της τεχνολογίας και των φιλελεύθερων τεχνών».
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Business Insider, το προσωπικό ενδιαφέρον του Στιβ Τζομπς στις ανθρωπιστικές επιστήμες είναι αυτό που έδωσε στην Apple ένα «ανθρώπινο στοιχείο».
Συνδυάζοντας την τεχνολογία και τις φιλελεύθερες τέχνες, σύμφωνα με τον Τζομπς, η Apple ήταν σε θέση «να φτιάχνει εξαιρετικά εξελιγμένα προϊόντα από τεχνολογική άποψη, τα οποία όμως παράλληλα ήταν διαισθητικά, εύκολα στη χρήση, διασκεδαστικά και ταίριαζαν απόλυτα στους χρήστες τους».
Ο ίδιος ο Στιβ Τζομπς, όπως αναφέρεται στη βιογραφία του, την οποία επιμελήθηκε ο Ουόλτερ Άιζακσον, έφτασε σε αυτό το επίπεδο σκέψης και οπτικής των πραγμάτων μέσα από τα ερεθίσματα που λάμβανε μέσα από τα διαβάσματά του.
Δείτε παρακάτω μια λίστα με τα βιβλία που ενέπνευσαν και επηρέασαν βαθιά τον Στιβ Τζομπς:
«Βασιλιάς Ληρ» – Σαίξπηρ
Η λογοτεχνική κλίση του Στιβ Τζομπς ξεκίνησε τα δύο τελευταία χρόνια του γυμνασίου.
«Τότε ξεκίνησα να ακούω πολύ μουσική και να διαβάζω περισσότερα βιβλία, που δεν ήταν μόνο επιστημονικά ή τεχνολογικά, όπως Σαίξπηρ και Πλάτωνα. Λάτρεψα το βασιλιά Ληρ» είχε πει ο ίδιος στον Άιζακσον.
«Ο Βασιλιάς Ληρ προσφέρει μια ζωντανή απεικόνιση του τι μπορεί να πάει στραβά, αν κανείς χάσει την πρόσφυσή του στην αυτοκρατορία του. Είναι σίγουρα μια συναρπαστική ιστορία για κάθε επίδοξο CEO» σχολίασε ο συγγραφέας του βιβλίου «How to Think Like Steve Jobs», Daniel Smith, στο Business Insider.
«Μόμπι Ντικ» – Χέρμαν Μέλβιλ (Herman Melville)
Μία ακόμη ιστορία που συνόδευσε τα νεανικά χρόνια του Στιβ Τζομπς ήταν το «Μόμπι Ντικ» του αμερικανού μυθιστοριογράφου Herman Melville, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως αριστούργημα της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Ο Άιζακσον «είδε» μια σχέση ανάμεσα στον καπετάνιο Αχαάβ –ο οποίος θεωρείται ως μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες στη λογοτεχνία- και το Στιβ Τζομπς.
Ο Αχαάβ, όπως και ο Τζομπς, έμαθε πολλά μέσα από τις εμπειρίες του.
«The Collected Poems of Dylan Thomas» – Dylan Thomas
Η πνευματική άνθιση που γνώρισε ο Τζομπς στα νεανικά του χρόνια, εξελίχθηκε και σε μια τάση προς αναγνώριση και της ποίησης, ιδιαίτερα στα γραπτά του ουαλού ποιητή Dylan Thomas.
«Be Here Now» – Ram Dass
Στα τέλη του 1972 ο Τζομπς είχε μόλις ξεκινήσει τις σπουδές του στο κολέγιο Reed, μια φιλελεύθερη, ελίτ σχολή τεχνών στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.
Τότε ο Τζομπς στράφηκε στα βιβλία περί πνευματικότητας. Το βιβλίο «Be Here Now», ένας οδηγός διαλογισμού, τον επηρέασε βαθύτατα.
«Ήταν πολύ βαθύ. Με μεταμόρφωσε, όπως και πολλούς φίλους μου» είχε πει ο Τζομπς.
«Diet for a Small Planet» – Frances Moore Lappe
Την πρώτη του χρονιά στο κολέγιο Reed, ο Τζομπς διάβασε ακόμη το βιβλίο «Diet for a Small Planet», το οποίο πούλησε τρία εκατομμύρια αντίτυπα και μιλά για την πλούσια σε πρωτεΐνες χορτοφαγία.
Για τον Τζομπς ήταν μια «αποκάλυψη». «Τότε ορκίστηκα να βγάλω για τα καλά από τη διατροφή μου το κρέας» είπε στον Άιζακσον.
Το συγκεκριμένο βιβλίο επηρέασε τον Τζομπς και σε ένα άλλο επίπεδο, καθώς άρχισε να πειραματίζεται με ακραίες δίαιτες.
«Autobiography of a Yogi» – Paramahansa Yogananda
Ο Τζομπς διάβασε την αυτοβιογραφία του Ινδού γκουρού της γιόγκα Paramahansa Yogananda όταν πήγαινε ακόμη σχολείο και την ξαναδιάβασε όταν πήγε να μείνει σε έναν ξενώνα στους πρόποδες των Ιμαλαΐων.
«Υπήρχε ένα αντίγραφο του βιβλίου στα αγγλικά, που είχε αφήσει εκεί ένας προηγούμενος επισκέπτης. Το διάβασα πολλές φορές, επειδή δεν είχα να κάνω και πολλά πράγματα εκεί. Περπατούσα στο χωριό και προσπαθούσα να αναρρώσω από τη δυσεντερία» είχε πει ο ίδιος.
Από τότε ο Τζομπς διάβαζε το βιβλίο αυτό κάθε χρόνο.
«The Innovator’s Dilemma» – Clayton M. Christensen
Το iPhone είχε πολλά από τα χαρακτηριστικά του iPod, με αποτέλεσμα η μουσική συσκευή να ξεπεραστεί μετά από μερικά χρόνια.
Ο Τζομπς, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ήταν σε θέση να διακρίνει ότι ο «κανιβαλισμός» ήταν ένα απαραίτητο τμήμα της ανάπτυξης, χάρη στο βιβλίο «Innovator’s Dilemma» του φημισμένου καθηγητή του Χάρβαρντ, Clay Christensen.
Το βιβλίο υποστηρίζει, ότι οι εταιρείες καταστρέφονται από τη δική τους επιτυχία, όταν παραμένουν δεσμευμένες σε ένα προϊόν, ακόμη κι όταν έχει περάσει η τεχνολογία του (κατά συνέπεια και οι πελάτες του).
Ο Τζομπς δεν ήθελε να επιτρέψει να συμβεί το ίδιο στην Apple και είχε υποστηρίξει την άποψη του για τον «εναγκαλισμό» του cloud computing λέγοντας το εξής: «Είναι σημαντικό να κάνουμε αυτή τη μετατροπή, γιατί όπως λέει και ο Clayton Christensen στο “δίλημμα του νεωτεριστή” οι άνθρωποι που εφευρίσκουν κάτι, είναι συνήθως και οι τελευταίοι που βλέπουν ότι αυτό το κάτι ανήκει πια στο παρελθόν, κι εμείς σίγουρα δε θέλουμε να μείνουμε πίσω».