Γεννήθηκε και έκλαψε ελάχιστα… Οι ήχοι της μουσικής τον ηρέμησαν. Όταν ο Ανταν Μπέλο ήρθε στον κόσμο το πρώτο πράγμα που άκουσε ήταν η μελωδία ενός δίδυμου αρπιστών να παίζουν «Το τραγούδι της Κούνιας» του Γιόχαν Μπραμς στη γωνία της αίθουσας τοκετών στο δημόσιο νοσοκομείο του Καράκας.
Λίγα λεπτά αργότερα, η μητέρα του έλαβε ένα πιστοποιητικό που επισημαίνει ότι ο Ανταν συμμετείχε στο εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα κλασικής μουσικής της Βενεζουέλας, γνωστό ως «El Sistema» («Το Σύστημα»).
Σε μια χώρα γεμάτη με όπλα και με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο, το Σύστημα -εδώ και δεκαετίες- έχει προσπαθήσει να αντισταθμίσει την έκθεση των φτωχών παιδιών στη βία με την απαλή και εμπνευσμένη επίδραση της κλασικής μουσικής. Στο… πρόγραμμα, που χρησιμοποιείται από το 1975, λαμβάνουν μέρος παιδιά κυρίως φτωχών οικογενειών, με τις μητέρες τους να ακούν και κατά τη διάρκεια της γέννας κομμάτια που επιφέρουν γαλήνη στην ψυχή των ίδιων και μετέπειτα των νεογέννητων. Με τον ίδιο τρόπο ήρθε στον κόσμο και ο διεθνούς φήμης μαέστρος Γκουστάβο Ντουχαμελ, της φιλαρμονικής του Λος Άντζελες.
Μέχρι στιγμής με το Σύστημα -που έχει τη βάση του στο μαιευτήριο του Καράκας- έχουν γεννηθεί 2,5 εκατομμύρια παιδιά στη χώρα. «Γιατί να περιμένουμε τόσα χρόνια όταν μπορούμε να επηρεάσουμε τα παιδιά από τη στιγμή της γέννησης;», λέει ο Λεονάρντο Μεντέζ, συντονιστής του προγράμματος. Παράλληλα, εξηγεί ότι «ένα παιδί που ακούει μουσική -και ιδίως αν ασχοληθεί με κάποιο όργανο μετά- είναι ένα παιδί που δε θα πιάσει στα χέρια του όπλο». Κανονικά χρησιμοποιούνταν μόνο για παιδιά ηλικίας τουλάχιστον 5 ετών, όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, εκατοντάδες μικρότερα βρέφη μπορούν να βιώσουν την… ηρεμιστική επίδραση της μουσικής, από τη γέννα ακόμα.